2021. 09. 28. kedd

Vencel
1 EUR 358 HUF
1 GBP 419 HUF

Szikszó díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné

Szikszó Város Önkormányzata képviselő testülete egyházi hitépítői tevékenységéért , a  Szikszói  Református Egyház áldozatos vezetésért,  Szikszó Városa közösségért végzett munkájáért  Csomós Jánosné tiszteletes asszonynak díszpolgári címet adományozott.

Az elismerést  Füzesséri József Szikszó polgármestere adta át Szikszón a december 21-én rendezett adventi kórushangversenyen.


Díszpolgári címet kapott Csomós Jánosné

Szikszó Város Önkormányzata képviselő testülete egyházi hitépítői tevékenységéért , a  Szikszói  Református Egyház áldozatos vezetésért,  Szikszó Városa közösségért végzett munkájáért  Csomós Jánosné tiszteletes asszonynak díszpolgári címet adományozott.
Az elismerést  Füzesséri József Szikszó polgármestere adta át Szikszón a december 21-én rendezett adventi kórushangversenyen.
Csomós Jánosné  27 évvel ezelőtt szeretett férjével , lelkész társával a nagytiszteletű Csomós János tiszteletes úrral , későbbi esperes úrral,  a szikszóiak számára csak templomépítőként tisztelt  református lelkésszel  és két  gyermekével  érkezett  Pácinból Szikszóra.  Karácsony előtt öt nappal.  A férje az  első prédikációjában így beszélt : Olyan távolságról érkeztünk, mint Mária és József. Názáret és Betlehem között kb. 100 km a távolság. Szikszó és Pácin között is 100km van. Aznap vastag hó borította be a földet, így nem volt visszafelé út.”
A Szikszóra érkezésük nemcsak a saját, de Szikszó életét is megváltoztatta.  Hiszen Csomós Jánosnak, feleségének és családjának nagy feladatot adott az Úr. A templom annyira lepusztult, életveszélyes állapotban volt, hogy 1993-ban húsvét előtt hatóságilag bezárták.  1992-ben létrehozták a Szikszói Református Templomért Alapítványt és ember feletti munkával, a közösség összefogásával megépült a templom, hogy ma is otthona legyen a református közösségnek . Ebben a munkában  Csomós  János mellett nemcsak az Úr állt, hanem szeretett felesége, akit mindig Katócskának  nevezett.
Csomós Jánosné Katócska a román határ melletti csengerújfalui  protestáns család első gyermekeként  beleszületett a református egyházba. Anyai és apai ágon is a felmenői között presbiterek és gondnokok voltak. A szigorú protestáns neveltetése mégsem vitte azonnal a teológiára, mert a csengeri gimnáziumban a kémiát érezte magához  közel. Mivel az érettségi után nem vették fel az egyetemre Debrecenben a Biogalban kezdett el dolgozni, Az ottani lét, az emberek egymással való viselkedése adta meg az igazi útját , Isten, az egyház és az emberek szolgálatát. A teológia elvégzése után  Turistvándiban végezett lelkészi munkát, itt érte szeretett férje érdeklődése iránta, amely házassággal  és közös szolgálattal végződött.
Szikszó azonban nemcsak örömöt , hanem gyászt is hozott a család életébe. 2003-ban tragikus hirtelenséggel  elhunyt Csomós János. Nemcsak  Katócska , a gyerekek, hanem az egyházközösség is árván maradt.  Ahogy visszaemlékszik  azokra az időkre a  Szentírásban leírtak vezényelték “Az én erőm erőtlenség által végeztetik el!”  Az Isten megerősítette őt , nagyon sokan mellé álltak, támogatták , amiért ma is nagyon hálás.
A Szikszói Református Egyház  tiszteletes asszony vezetésével  évről évre gyarapodik, fejlődik.   A  Csomós János által alapított   Református Kórus ma is szerető közösség, az úr szolgálatában áll . Ma már lelkes gyerekkórus is gazdagítja  a közösséget.  Évről, évre beruházások sora teszi szebbé a templomot és a környezetét a pályázatoknak és az adakozásoknak köszönhetően.  
Füzesséri József , Szikszó polgármester az  átadó ünnepségen megköszönte Szikszó Önkormányzata nevében köszönöm a  27 éves munkát. A  közösségépítő,  példamutató tevékenységet,    közös munka örömére, a felelősségvállalásra, az emberi szeretetre.  A jókívánságaiban szerepelt az is, hogy bízik benne ,hogy Csomós Jánosné a  jövőben is gazdagítja  majd a  hívek közösségét és Szikszó egész városát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum