2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szent Hedvig ereklyét kapott a Diósgyőri vár kápolnája

Szent Hedvig ereklyét kapott a Diósgyőri vár kápolnája

Palánki Ferenc egri segédpüspök július 18-án szentmise keretében helyezte el Szent Hedvig ereklyéjét a Diósgyőri vár kápolnájában. Az ereklye Krakkóból érkezett és a mai naptól a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt kápolnában várja a látogatókat és zarándokokat.

A Diósgyőri vár kápolnája a felújítást követően 2014-ben lett felszentelve Szent Hedvig tiszteletére. Nagy Lajos király legkisebb lányának emléknapját a Katolikus Egyházban július 18-án tartják, ennek apropóján a Diósgyőri várban ma 10 órától búcsúi szentmisével emlékeztek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a nagy érdeklődésre való tekintettel a vár Lovagterme volt, melynek végén elhelyezésre került Szent Hedvig csontereklyéje a kápolna oltárában található ereklyetartóban.

Palánki Ferenc püspök elmondta, hogy az ereklye Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe. A püspök atya szentbeszédében kiemelte, hogy Szent Hedvig rövid, de példaértékű életével arra buzdít, hogy keressük Isten akaratát életünkben és gyakoroljuk a felebaráti szeretetet embertársaik iránt. Kiemelte, hogy Hedvig elhagyta hazáját, hogy új hazát találjon a lengyelek és litvánok között, és azt a két népet is „hazavezesse” Isten országába. Hedvig most visszatért, hogy bennünket is az üdvösségre hívjon. Palánki Ferenc reményét fejezte ki, hogy Szent Hedviget az ereklyének köszönhetően Magyarországon is jobban megismerik majd, hiszen Lengyelországban egy nagyon közkedvelt szentnek számít, amit hazánk adott a népnek.

Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek