2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Székelyföldi vándorúton a múzeum Szász Endre-gyűjteménye

Székelyföldi vándorúton a múzeum Szász Endre-gyűjteménye

Csíkszeredában megnyílt a Herman Ottó Múzeum vándorkiállítása

December 14-én nyílt meg a Csíki Székely Múzeumban az a miskolci vándorkiállítás, amely Szász Endre válogatott műveit mutatja be az erdélyi közönségnek. A művész Csíkszeredában született, nevét utca viseli, és szülőházát emléktábla jelzi a csíki fővárosban. Hagyatékának egy jelentős részét 2009 óta a miskolci múzeum gondozza. A Papszeren hét éve fennálló állandó kiállításból most egy utazó változat készült, amely fél év alatt négy helyszínen kerül bemutatásra a Székelyföldön.
A megnyitón elhangzott, hogy Miskolc és Csíkszereda múzeumi kapcsolatai ezzel a kiállítással egy magasabb szintre jutottak. A mostani kollekció az első alkalom, hogy Miskolc önálló kiállítással vendégszerepel a Csíki Székely Múzeumban. Korábban Zsögödi Nagy Imre festményeit fogadta a Herman Ottó Múzeum, majd 2016-ban a csíkszeredai Mikóvárban rendezett nagyszabású Csontváry-tárlaton vendégszerepelt három miskolci mestermű, közöttük az Öreg halász is.
Szász Endre művei január végéig lesznek láthatók Csíkszeredában, onnan Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre utaznak tovább.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek