2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Szabó Lőrinc közelebb a miskolci Színészmúzeumban

Szabó Lőrinc közelebb – Versszínház

2020. november 4. szerda 16.00

Színészmúzeum-Thália-ház (Miskolc, Déryné u. 3.)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat részeként újabb állomásához érkezik a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Herman Ottó Múzeum „Közelebb” sorozata. A múzeumi olvasószobában ezúttal a folyóirat Szabó Lőrinc 120 címmel kiírt pályázatának díjnyertes alkotásait ismerheti meg a közönség. A miskolci Versbarát Kör a hazai és határon túli középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt pályázat alkotásain túl, Szabó Lőrinc általuk kedvelt költeményeiből is válogat. Házigazdák: Vass Nóra és Mikita Gábor.

A Spanyolnátha művészeti folyóirat idei felhívását Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, három témakörben írta ki. LÓCI BŐRÉBEN címmel egy szabadon választott Lóci vers inverzét kellett elkészíteni, vagyis azt kellett megfogalmazni, vajon Lóci miként látta azokat a történeteket, amelyeket az édesapja versben megírt. A SEMMIÉRT EGÉSZEN tematikában szerelemfilozófiai parafázis készítése volt a cél a címadó vers alapján. Az IDŐUTAZÁS talán az egyik legizgalmasabb tematikaként olyan novella készítésére ösztönzött, amely Miskolcon, 1900 márciusában, vagyis Szabó Lőrinc születésének idején játszódik.

A pályázati kiírásra minden eddiginél több mű érkezett, több határon túli diák is tollat ragadott. Megosztott első helyezést Földvári Georgina és Mayer Zsófia pályaműve kapott. Földvári Georgina a Pécsi Egyetem szociológia szakos hallgatója, Mayer Zsófia pedig a Szegedi Tudományegyetemen tanul. A zsűri döntése alapján a második helyen a szintén szegedi egyetemista Csuzi Bettina alkotása végzett, a harmadik helyezést Albel Daniella érte el, aki Pilisvörösváron él és a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója. Különdíjat kapott Molnár Zsanett, aki a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanul. A díjazottak mellett a közönség a miskolci Színészmúzeumban november 4-én rendezendő versszínházi felolvasáson megismerheti még a budapesti Deák Dániel, Király Csenge, a soproni Kovács Borbála, a Csíkszeredából pályázó Tímár Zsolt, és a marosvásárhelyi Csiszér Gabriella alkotásait is.

A zsűri tagjai: Finta Éva, József Attila-díjas költő; Vass Nóra, a Spanyolnátha szerkesztőségvezetője, művészeti szerkesztője; Üveges Tamás, költő, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője; Vass Tibor József Attila-díjas költő. A hivatalos eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadó a 6. Spanyolnátha Műhelytáborban volt, melyet szeptember 11-13. között rendezett meg a folyóirat.

A Szabó Lőrinc 120 pályázat anyagából a Spanyolnátha művészeti folyóirat ez évi utolsó, december elején megjelenő száma közöl válogatást.

LázAdás

Mit jelent egy 21. századi fiatal számára a lázadás?  Tanítható-e a lázadás? Mire jó a költészet, az irodalom az oktatásban? El kell magyarázni egy fiatalnak, hogy miről mit gondoljon? Miben tud segíteni egy diáknak a tanára akkor, amikor a diáknak kérdései vannak az életről? A Spanyolnátha művészeti folyóirat felkérésére, a pályázati felhíváshoz kapcsolódóan miskolci középiskolások egy filmet készítettek, melyből ízelítőt a Szabó Lőrinc közelebb sorozat következő alkalmával mutatunk be, az alkotókkal történő beszélgetéssel gazdagítva a programot. A kisfilm teljes terjedelmében a folyóirat decemberi számában jelenik meg.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek