2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Speciális játszótér épült Miskolcon!

Egyedülálló formatervezett park létesült autistáknak

 

 

 

 

 

 

 

Új játszótér épült a Miskolci Autista Alapítvány székhelyén. Pályázati forrásból, majd négy és félmillió forintért hozták létre a parkot, ahol formatervezett autizmus specifikus eszközökkel rendezték be a teret.
A projekt célja az volt, hogy a régi játszókerti rész mellett egy új pihenőparkot is kialakítsanak, ahol helyet kaphatnak az egyedi játékok, ezek között fészekhinták, ülőpadok és egy fedett pavilon. Ez lehetővé teszi, hogy több fiatal egyidejűleg szabad levegőn tartózkodhasson és a fogyatékkal élők változatosabb fejlesztő tevékenységeket végezhessenek. A fészekhinták például az autizmussal élőkre jellemző túlmozgások levezetésében kapnak fontos szerepet.
Az új helyszín e mellett alkalmas kültéri programokhoz, nyári táborokhoz. A Vargahegyi Alapfokú Fejlesztő Iskola sajátos nevelési igényű diákjai számára fejlesztő foglalkozásokat is tartanak majd itt. Rajzterápiát, kommunikációs gyakorlatokat, ének foglalkozásokat, speciális tornagyakorlatokat végezhetnek – az ellazulás fontos helyszíne a fejlesztett terület. Majd száz fiatal folyamatosan használja a jövőben a pihenőparkot.
A játszótér egyedülálló, a MAA kreatív csapatának tervezése, amely ötleteléskor figyelembe vette az autizmus specifikus igényeket. A kivitelezést az alapítvány szociális műhelye, a Maacraft stábja végezte, amely csupa természetes anyagot használt az eszközökhöz építéséhez A faszerkezetekhez kapcsolódó fészekhinták talajborítását ütésálló gumival oldották meg. Az alkotásban részt vettek az alapítvány asztalos munkatársai és a fogyatékossággal élő munkavállalók is. A festést az otthon lakói végezték.
A játszótér építését megelőző, és az azt követő tereprendezésben a Miskolci Szakképzési Centrum és a CSEÖH felhívására középiskolás diákok, cserkészek, a Miskolc MJV alpolgármestere felhívására a DVTK szurkolói is részt vállaltak. Az önkormányzat két munkagépet is rendelkezésre bocsátott. Az ellátottak szülői adománnyal, gépi földmunkával segítették a beruházást, de a MAA közössége is mindvégig önkénteskedett Az alapítvány a parkrészt körbe keríti, és növényzetet telepít.

A játszótér uniós forrásból mintegy háromnegyedév alatt valósult meg, a Miskolci Autista Alapítvány a Diósgyőri Helyi Akció Csoporthoz pályázott a támogatásért.
A pályázat pontos megnevezése: TOP-7.1.1-16-H-
ERFA-2020-00569 A Miskolci Autista Alapítvány új játszóparkjának létrehozása, felszerelése autizmusspecifikus játszóeszközökkel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek