2022. 08. 15. hétfő

Mária
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Sors ellenében – Vladimír Rott Kanadából

Az abaúji Garadnán , illetve Miskolcon éltek Vladimír Rott szülei, aki 1935-ben a Szovjetunióban született és most Kanadából érkezik a miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtárba, ahol szeptember 18-án, hétfőn délután 3 órától Ha nagyon akarod, sikerül címmel tart előadást.

Előtte Mezey Katalin Kossuth-díjas költő nyitja meg a Sors ellenében – egy miskolci család a szovjet önkényuralom ördögmalmában című kiállítást.

Vladimír Rott édesapja, a miskolci Róth Ferenc erdész, munkaszerződéssel, családostul kitelepült. 1938-ban az apát a sztálini államvédelmi szolgálat letartóztatta és Szibériába internálta, tizenkét évig tartották fogva, családját soha többé nem látta viszont. Az embertelen kínzások során, a 10 évnyi szibériai bányamunkában és a további 2 év száműzetésben, ereje fogytáig Róth Ferencet a hazatérés reménye éltette.
„Nem vagyok író, de mesélnem kell eseményekről, emberekről, akiknek az emléke, szerintem nem szabad, hogy eltűnjék” – írja Vladimír Rott a Szenvedésből vigasz című kötete előszavában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…