2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Ruszin emlékhely a görömbölyi pince soron

Már kora délelőtt főztek a csapatok, baráti társaságok a görömbölyi pincesoron. Rotyogott a töltött káposzta, a babgulyás, az ízletes pörkölt a bográcsokban, finom borokat kóstolgattak a vendégek a pincékben, s jó hangulatú programok váltották egymást a színpadon.

A Görömbölyi Ősz idei rendezvényén szombaton átadták a Ruszin pince-emlékhelyként működő borházat és pincét. Az építészetileg védett görömbölyi pincesoron elhelyezkedő épület megvásárlását és felújítását a Miskolc Megyei Jogú Város Ruszin Kisebbségi Önkormányzat szinte teljes mértékig társadalmi munkával oldotta meg.

„Az önkormányzat célja, hogy az Emlékhely létrehozásával a szőlőművelés és borkészítés helyi történelmi hagyományai mellett bemutathassák őseik életét is a jövő generációinak,”- mondta megnyitójában Ruszin Kisebbségi Önkormányzat képviselője Burján Ferenc. Lapunkban már korábban is hírt adtunk arról, / https://royalmagazin.hu/kozelet/barangolo/9789-pincemuzeumot-epitenek-a-gorombolyi-ruszinok / hogy milyen tervei vannak a ruszin kisebbségi önkormányzatnak, de azt akkor senki sem gondolta, hogy ilyen hamar megtelik az emlékhely tartalommal is.

A 300 pincét magába foglaló hegyről, a település múltjáról és a ruszinokról  Tóth Arnold muzeológus beszélt. Azt is elmondta, hogy miért nem a múzeum, hanem az emlékhely elnevezést kapta a különleges pince, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékhelyet, s átadták a nagyközönség érdeklődésének, akik egész délután megtekinthették.

 

 

További képek a galériában!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek