2021. 08. 3. kedd

Hermina
1 EUR 356 HUF
1 GBP 416 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Rettegéssel teli imádat, nyers érzelmek, vad szenvedély – a Miskolci Balett az Üvöltő szeleket mutatja be októberben
EDV 5590

Rettegéssel teli imádat, nyers érzelmek, vad szenvedély – a Miskolci Balett az Üvöltő szeleket mutatja be októberben

EDV 5590 A Miskolci Balett ezúttal is nagy klasszikussal készül. Emily Brontë méltán híres műve elevenedik meg a színpadon táncjáték formájában, mely az irodalomtörténet talán legellentmondásosabb szerelmi viszonyát dolgozza fel. Az Üvöltő szeleket Kozma Attila rendezésében október 18-án mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház a Kamaraszínházban.

Talán nincs még egy olyan irodalmi alkotás, amelyben az érzelmek ennyire domináns szerepet kapnak, ahol a történet fonalában elveszve a szenvedély mindig utat talál magának, ez vezeti a szereplők minden mozzanatát. Tánc nyelvén létrehozni és átélni ezeket az érzelmeket, valami olyan elemi erőt hoz létre, ami biztosan magával ragadja a nézőt. – Dramaturgként rengeteg időt kellett rászánni, hogy kiszűrjük azokat a részleteket, amik alapján a közönségnek is teljesen érthető lesz a történet – mondja Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője, az előadás koreográfus-rendezője.

A gótikus, már-már horrorisztikus elemek, melyek körbelengik a történetet, a színpadon is megjelennek, mind a monumentális díszlet, mind a korhű jelmezek tekintetében. A Casablanca repülőgépe és az Álom luxuskivitelben bőröndje után az Üvöltő szelekben sem számíthatunk kisebb központi díszletelemekre. – Közel négy és félméteres „gránittömböket” használunk, melyek ebbe a nyomasztó, vadromantikus történetbe tökéletesen beleillenek. A Miskolci Balett vizualitásában, mozgásában és technikájában most eggyel előrelép, és egy kicsit letisztultabb díszlettel próbáljuk elmesélni ezt a romantikus történetet.

A társulat táncművésze, Guido Di Vona szerezte az előadás zenei anyagának nagy részét. – Ha kell, techo-t ír, ha kell romantikusat, ha kell drámait. Rendkívüli zenei vénával van megáldva a fiatalember, olyan hangulatot képes teremteni a zenéivel, ami tökéletesen passzol a darab atmoszférájához – meséli Kozma Attila. – A Miskolci Balett táncosai attól sokoldalúak, hogy mindenki egy külön, erős karakter és ahogyan érnek, egyre szélesedik az a szerepkör, amiben ki lehet őket próbálni. Ebben a társulatban ma megvan a tökéletes Heathcliff-ünk, Catherine-ünk és Nelly-nk is – részletezi a koreográfus-rendező.

Heathcliff az irodalomtörténet talán egyik legismertebb karaktere. Gyűlölik és szeretik, mély nyomot hagy az olvasókban. A Miskolci Balett előadásában Dávid Patrik alakítja a szélsőséges karaktert. Mint mondja, amikor megtudta, hogy Kozma Attila rá osztotta a szerepet, egyszerre volt boldog és ideges. – Mindkét érzés kiváltó oka a kihívás. Első benyomásra tőlem idegen és ijesztő karakternek tűnt Heathcliff, hiszen a céljai eléréséhez nem éppen pozitív eszközöket használ. De amilyen megpróbáltatások érték gyerekkorától kezdve, nem csodálom, hogy áhítozik a szeretetre. Talán ennek a hiánya miatt volt kénytelen dacos lázadással válaszolni szinte mindenre, Catherinben viszont mintha megtalálta volna a saját mentsvárát – részletezi a táncművész. Kettejük viszonya azonban korántsem felhőtlen, a rettegéssel teli imádat végigvonul a két szereplő kapcsolatán. – Próbáltam megérteni, mitől lesz valaki embergyűlölő, mint Heathcliff; hogy vajon mi alakíthatja a jellemét, a környezetének milyen szerepe van a személyiség formálódásában, valamint, hogy hogyan lehet megtörni a szeretetlenség/gyűlölködés kapcsolatát – meséli Dávid Patrik, aki hozzáteszi, ezek mellett partnernői és koreográfusa sokat segítettek a karakter formálásbában.

Catherine szerepében Kovalszki Boglárkát láthatja a közönség, így Anna Karenina és az Álom luxuskivitelben Cily-je után ismét egy izgalmas női főszereplő bőrébe bújik. – Catherine-ben folyamatos vívódás van a szíve és az esze között. Úgy gondolom, ez sok ember számára ismerős lehet, én is kerültem már ilyen helyzetbe, a tapasztalatokat pedig a darabban tudom is kamatoztatni – meséli a táncművész. – Catherine egy nagyon szélsőséges nő, szereti a játszmát. Őrülten tud szeretni és ezt a végletekig viszi. Amikor megvallja Nelly-nek a két férfi iránti érzelmeit és hogy ezek mennyire különböznek egymástól, akkor mindig arra gondolok, mennyire hihetetlen és csodálatos, hogy úgy lehet szeretni valakit, mint ahogy ő szereti Heathcliff-et – részletezi Kovalszki Boglárka. Hozzáteszi, nagy feladat Catherine és Heathcliff viszonyát megjeleníteni tánc formájában, de Kozma Attila nagy segítséget adott nekik, hiszen jelentről jelenetre segítette őket mind a mozgás, mind a színészi játék terén. – Bár még nem volt meg a bemutató, de elmondhatom, hogy már most ez az egyik kedvenc darabom – fűzi hozzá a táncművész.

szerepek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint, augusztus elsején ünnepli 75. születésnapját. A II. világháború után, 1946. augusztus 1-én vezették be …

További cikkek

Tíz új, szív alakú kupakgyűjtőt helyeztünk ki Miskolcon, a helyi önkormányzati képviselőkkel összefogva. Az összegyűjtött kupakokkal egyrészt rászoru…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum