2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

Restaurálták a Gundel-tálat

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM ÖTVÖS FŐOSZTÁLYÁNAK GYŰJTEMÉNYÉBE TARTOZÓ ÚN. GUNDEL-TÁL (ltsz. 63.558) RESTAURÁLÁSA

Az Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjteményébe tartozó különleges ötvösmű, az ajándékozóról elnevezett, 1907-ből, a pesti Bachruch-ezüstárugyárból származó ún. Gundel-tál már méreténél és kialakításánál fogva is igazi kihívás egy restaurátor számára.

A 80 cm átmérőjű, 63 cm magas, eredeti állapotában 30 kg súlyú műtárgy az ötvösművészet legdrágább anyagait és szinte minden technikáját felvonultatja: aranyozott ezüstből készült, díszítéséhez száznál több drágakövet (smaragdot, almandint, stb.) és igazgyöngyöt használtak föl.

Az allegorikus figurákkal, puttókkal és filigrános díszű oszlopocskákkal díszített, ékköves-zománcos, ékszerszerű “boglárokkal” borított, kagylós tagolású tál ékítményei közül nem egy teljes egészében hiányzott.

A sérülések közül az egyik legnagyobb problémát a gazdag, ezerszínű zománcdíszítés hiányai jelentették.

A restaurálás hatalmas feladatát diplomamunkaként fölvállaló Szilágyi Veronikát elsősorban éppen ez az ötvösművek restaurálásának talán legproblematikusabb területe érdekelte, hogy egyéni megoldásokat találva kísérletezzen ki a jövőben más műtárgyaknál is alkalmazható zománcpótlási módszereket.

A drága anyagokat, külföldi beszerzéseket, műszeres vizsgálatokat igénylő restaurálás az Iparművészeti Múzeum Baráti Körének támogatásával valósulhatott meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum