2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

” A nevünk és a szívünk összeköt”

Ez a jelmondata a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének, amelynek XIII. Nemzetközi Találkozója zajlik ezen a hétvégén Sajókeresztúron.

Tegnap 10 órakor nyitották meg a találkozót a falu főterén, ahová  Fazekas Sándor, Vidékfejlesztési Minisztert, a rendezvény fővédnökét várták, aki egyéb elfoglaltsága miatt, egy levéllel köszöntötte a rendezvényt.
Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármesterének beszéde után az Eötvös József Általános Iskola tanulóinak műsora következett,majd a Bükk-Mak Leader Helyi Termék Fesztiválját is megnyitották.A közös faültetés után,huszonhét fehér galambot röptettek fel a megnyitón, jelezvén a résztvevő települések számát.
Ezután zenés felvonulás kezdődött a megjelent települések zászlóival amelyet a Szivárvány Mazsorett csoport vezetett fel, és a balatonkeresztúri Balaton M.& K. Egyesület Fúvószenekara kísérte őket.
A megnyitó ünnepség a Sportpályán volt, s a székely Himnusz közös eléneklése után köszöntők hangzottak el.
Igazi meglepetéssel készült Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki az ünnepi ebéd után egy óriási tortával köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

 

A Keresztúrok művészeti csoportjainak bemutatkozása a fesztiválsátorban zajlott, ahol fellépett Bácskeresztúr, Berekeresztúr, Sajókeresztúr, Bodrogkeresztúr, Székelykeresztúr, Sajókeresztúr, Csernakeresztúr csapata. Egészen késő éjszakáig kulturális programokon szórakozott a nagyérdemű, amelyet pénteken utcabál zárt. Ma is folytatódtak a különböző programok, s mivel az időjárás is kedvezett a programoknak, sokan kilátogattak a környező településekről is. A mai napot este 10 órakor tűzijáték zárja, s holnap délelőtt lesz a záróünnepség és zászlóátadás a Református Templomban egy Ökumenikus Istentisztelet keretében.

Minden nap állandó programokat kínál a termékfesztivál, a kézműves műhelyek, az arcfestő, a játszóház és hagyományőrző vetélkedők.
A községben utaskísérővel mini vonat kínál bejárást. Ebédidőben a helyi művészek alkotásaiból képzőművészeti kiállítás tekinthető meg a Művelődési Házban.

Mind három nap megkóstolhatják a helyi termelők által előállított finomságokat: sajt, lekvár, szörp, füstölt hús, kenyér, kalács, bor, pálinka, méz is vásárolható.
A vendéglátó Kollár Miklós polgármester elmondta, hogy 27 keresztúri településről, 850 vendég érkezett hozzájuk,sokan külföldről is eljöttek. Harminchatan tagjai a település szövetségnek, de sajnos olyan találkozó még nem volt, amikor mindannyian maradéktalanul jelen  lehettek volna.A Miskolci Egyetem Uni-Hotelében szállásolták el vendégeiket, s a három napos vendéglátás hatalmas sátrakban történik.
Képeink a nyitónapon készültek, láthatóan a vendégek és a fellépők is nagyon jól érezték magukat a találkozón.

OBE-OL

További képek a galériában: Galéria megnyitásához kattintson ide!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek