2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Összefogás az Öreg halászért

Összefognak a város lakói, vállalkozói  Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász című festményének restaurálásáért.

A mai sajtótájékoztatón Dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató, bejelentette, hogy már eddig közel 900 ezer forint támogatás érkezett  a restaurálásra:- Elmondhatom, hogy ilyen összefogást 2007-ben tapasztaltunk utoljára, amikor a mocsári ciprusokat kellett megmentenünk. A múzeum lépcsőjén mindig volt egy-két kiló cukor, amit iskolások, nyugdíjasok hoztak. A mostani feladat költsége közel 3 millió forint, s ha ez meglesz, s esetleg több jön be a támogatói jegyek megvásárlásából, akkor van még 270 képünk a képtárban, úgyhogy lesz mire fordítanunk.

Barkóczi István a FUX ZRT. tulajdonosa ma megvásárolt 250 ezer forint értékű támogatói jegyet, amelyet ünnepélyesen adott át Emőd, és Szirmabesenyő Önkormányzatának. Mint mondta: ezeket az értékeket egyszerűen kötelességünk megmenteni, megőrizni, amit elődeink ránk hagytak, és szeretnénk utódainknak, idelátogatóknak, külföldieknek megmutatni, hogy ilyen hírét is vigyék Miskolcnak.

Fekete Tibor, Emőd polgármestere miután jelképesen átvette a támogatói jegyez kifejtette: miután teljes mértékben egyetértettünk a kezdeményezéssel, és köszönjük a lehetőséget, mi is úgy gondoltuk, hogy  magunk is hozzájárulunk a kép restaurálásához. Így döntöttünk arról, hogy 50 ezer forintért vásárolunk támogatói jegyet, így a diákok és a hivatal munkatársai is megtekinthetik.

Némethi Lajos, a szirmabesenyői önkormányzat képviseletében vette át a támogatói jegyet, s megköszönve a lehetőséget elmondta, hogy úgy döntöttek, hogy Ők is vesznek 50 ezer forintért támogatói jegyet, mert nagyon fontosnak tartják a kultúra ilyen fajta támogatását is. – Önkormányzatunk a gazdaságfejlesztés mellett, a közösségépítésre helyezte a hangsúlyt, s az ilyen közös akciók ezt mindenképpen erősítik.

A Miskolci Tankerületi Központ nevében Nagy Judit vette át a támogatói jegyeket. Ők a hozzájuk tartozó 48 iskola diákjai között osztják szét a jegyeket.

A restaurálás, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap is támogat, március 31-én kezdődik. Addig folyik a gyűjtés, és addig ezt a festményt is láthatják a látogatók a múzeumban.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek