2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Önmagunk korlátainak döntögetése

Nehéz kérdés, melyik nagyobb csapás: kerekesszékbe kerülni vagy születni. Ami biztos, mindkettő rengeteg lemondással és hatalmas áldozatokkal jár, valamint végérvényesen megváltoztatják az ember életét. Az azonban (nemcsak) rajta múlik, hogyan viszonyul helyzetéhez: keserű önsajnálatban tengeti napjait, vagy minden erejével a lehető legtöbbet próbálja kihozni abból, amit a sors adott neki osztályrészül. Hozleiter Fanny ez utóbbi táborba tartozik, és nemcsak sorstársai, hanem az egészségesek számára is példaértékű lehet hozzáállása és életfilozófiája.

Fanny nemrég töltötte be a 25. születésnapját. Minden egyes eltelt év újabb cáfolata az orvosoknak, akik a születésétől fogva izomsorvadással küzdő lánynak legjobb esetben hihetetlenül rövid időt, összesen 18 évet adtak. Ez felér egy csodával. S mindemellett a mosolygás még a védjegyévé is vált. Kicsoda és milyen lehet ő?

A fiatal lány a köztudatba Mosolykaként vonult be. Valószínűleg a gyermeteg név sokakban kétséget gerjeszt: hitelesnek tekinthető-e, komolyan vehető-e egyáltalán? Vajon a fele sem igaz abból, amit leír önéletrajzi regényében? Nos, akkor hadd áruljak el egy titkot: legyen szó akármiről, ha játszi könnyedségnek tűnik mások szemében, akkor az illető nagy valószínűséggel nagyon jól csinálja azt az adott dolgot. Fannyra rápillantva pedig kicsit olyan érzése támad az embernek, mintha mi sem lenne természetesebb, mintsem négy keréken gurulni ide-oda nap mint nap. Holott emögött valójában iszonyatosan nehéz munka és küzdelem áll.

Igen, küzdelem. Mert ami másoknak természetes és magától értetődő, az Fanny számára kihívással és fájdalommal jár napi szinten. Bár testét uralja az izomsorvadás, azt nem hagyja, hogy az elméjét is megtörje. Sokakat megszégyenítő erővel küzd, méghozzá egyszerre több fronton is, ugyanis nemcsak rendellenessége ellen harcol, hanem a vágyai megvalósításáért is. És ez a nehezebbik út, vagyis nem elhagynia magát – ugyanakkor így kivívva talán a beteljesült álmok nagyobb eredményt és értéket is jelentenek.

Mindenkinek tanulságos elolvasni a Te döntesz könyvet. Ugyanis segít rávilágítani, hogy mindig van választási és döntési lehetőség – igen, a hozzáállás és a gondolkodás is annak számít –, és hogy az elme nemcsak a szabadság ajándékát, hanem a korlátok átkát is magában hordozza. Mivel kevés súlyosabb-rosszabb állapot létezik Fannyén kívül, ezért ha neki sikerül, akkor más is képes követni példáját abban, hogy igyekszik a poharat telibbnek látni.

Mosolyka nem árul zsákbamacskát: könyve nem a napjainkban divatos és népszerű ezoterikus maszlagról szól, hanem saját megpróbáltatásokkal teli életéről, amelyben azonban vannak pozitívumok is Ezek viszont nem érkeznek ezüsttálcán, hanem bizony kutatni kell utánuk. De ahogyan a mondás is tartja: aki keres az talál, és a Te döntesz segít ebben. Közben az sem mellékes, hogy megismerhetünk egy szeretnivaló, aranyos, életigenlő okos lányt. Egyvalamiről pedig ne feledkezzünk meg: a mosoly ragadós.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…