2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Olasz és magyar egyházi önkéntesek fogtak össze a hétvégén a horvát földrengés károsultjainak megsegítésére

Olasz és magyar egyházi önkéntesek fogtak össze a hétvégén a horvát földrengés károsultjainak megsegítésére

Pár héttel a horvát földrengés után még mindig katasztrofálisnak tekinthető néhányak helyzete. A Richter-skála szerinti 5,2-es és 6,3-as erősségű rengés után sokan otthontalanná váltak. Bár számos helyi és nemzetközi segítséget kaptak – többek között Magyarországtól -, továbbra is vannak családok, akik segítségre szorulnak a kemény tél miatt, amíg otthonaikat újjáépítik.

A földrengés Horvátország legszegényebb területén történt, így a megrongálódott házakban problémát jelent a fűtés, főzés és az áramellátás.

Ezért érkezett a hétvégén Olaszországból és Magyarországról is egy-egy Szcientológia önkéntes lelkész csapat, akik kapcsolatba léptek a helyi segélyszervezetekkel és önkormányzatokkal, hogy megtudják, mire van a legnagyobb szükség, hogy azokat beszerezzék. Közel fél tonna rakományt szállítottak Horvátország katasztrófa sújtotta területére Budapestről, hogy ezzel segítsék a családok túlélését és az újraépítkezést: áramfejlesztőt, főzőlapokat, kábeleket, hordozható radiátorokat, mászóköteleket, védősisakokat. Sok eszközre a helyi alpinistáknak volt szükségük, akik a földrengés óta már több, mint ezer épület tetejét javították meg, de még mindig sok ház vár javításra, és sajnos némelyik falán nagy X-el jelölik, hogy le kell bontani, mert a rengések következtében életveszélyessé vált. Az alpinisták kötelei, eszközei tönkrementek, újakra volt szükségük. A munka nem állhat meg, hiszen az előbb említettek mellett vannak még olyan, magas hegyeken elhelyezkedő házak, amelyek nehezen megközelíthetők, és a rengés katasztrofálissá tette az ott lakók körülményeit. Többek között ilyen helyzetek megoldásához jöttek jól a magyar mászókötelek.

Padovából pedig iskolapadokat szállítottak egy megrongálódott iskolába, továbbá vastag zoknikat a fagyos körülmények között dolgozó alpinistáknak.

Az olasz és magyar önkéntes lelkész csapat Horvátországban, Glinában találkozott, egy helyi segélyszervezet legnagyobb örömére, és innen látogattak el közösen a környék településein lakó károsultakhoz, szervezetekhez, átadván mindenhol az épp szükséges adományokat. Az önkéntesek olyan családnál is jártak, ahol több generáció él együtt a 8 hónapostól az aggastyánig, áramellátás nélkül.

A horvát földrengés is jól példázza, hogy nemzetközi összefogással vissza lehet fordítani a katasztrófák hatásait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek