2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nyolc év kihagyás után újra Bursa Hungarica Miskolcon is

Nyolc év kihagyás után újra Bursa Hungarica Miskolcon is

 Ismét pályázhatnak nehéz anyagi helyzetben lévő fiatalok a Bursa Hungarica ösztöndíjra Miskolcon – arról, hogy 8 év kihagyás után a város újra csatlakozik az ösztöndíjprogramhoz csütörtöki ülésén döntött Miskolc MJV Közgyűlése.

 A havi 5000 forintos önkormányzati támogatásra – amelyhez a korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanennyit tesz hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül az állam is – rossz szociális helyzetű hallgatók pályázhatnak, akik vagy már valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatói, vagy érettségi előtt állnak, esetleg már leérettségiztek, de még nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

 

A pályázatok elbírálásának fő szempontja nem a tanulmányi eredmény, hanem a pályázó szociális helyzete.

 

A pályázatban „A” és „B” típusú támogatást lehet igényelni.

 

„A” esetben 10 hónapra, azaz két tanulmányi félévre, a 2020/21-es tanév második és a 2021/2022-es tanév első félévére kaphatnak ösztöndíjat olyan, az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

 

Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2020. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is.

 

„B” típusú ösztöndíjra azok az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok, a 2020/2021-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett pályázók jelentkezhetnek, akik a 2021/2022-es tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

 

A „B” típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2021-es általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2021/2022-es tanévben valóban megkezdik.

 

Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó, aki:

 

– a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állomány hallgatója

– doktori (PhD) képzésben vesz részt

– kizárólag külföldi intézménnyel áll

 

Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, tanulmányi eredménytől függetlenül történik. A támogatás összegét (pályázónként) a települési önkormányzat határozza meg.

 

A pályázat benyújtási határideje 2020. november 5, elbírálásának határideje pedig december 4.

 

Miskolcon utoljára 2012-ben pályázhattak Bursa-ösztöndíjra hátrányos szociális helyzetű helyi fiatalok, az idei, nyolc év kihagyás után újra elérhető kiíráson havi 5000 forintos önkormányzati támogatást igényelhetnek a pályázók abban az esetben, ha családjukban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát, azaz az idei évben a 71 250 forintot.

 

További részletek a www.miskolc.hu internetes oldalon olvashatók

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum