2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nemzeti Kastélyprogram az Észak-magyarországi régióban

Nemzeti Kastélyprogram az Észak-magyarországi régióban

Sajtótájékoztatóján Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa ismerteti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vár- és kastélyfejlesztési projekteket, majd Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője áttekintést ad a fejlesztési projekt megyére gyakorolt hatásairól.

A projekt egyik legfontosabb célja az idegenforgalom fejlesztése és a munkahelyteremtés Borsod- Abaúj-Zemplén megye történelmi területein. Ennek eszköze a várak és kastélyok felújítása, melyet az Európai Unió és a Kormány igen jelentős összeggel (5,6 milliárd forinttal) támogat.
Azt, hogy a projekt megvalósulása milyen hatékonyan segítheti elő az idegenforgalom növekedését és az új munkahelyek megteremtését, jól jelzi, hogy a Füzéri vár áprilisi átadása óta 66 ezerrel nőtt a látogatók száma. A program 2017-ben indul.


Füzérradvány, Károlyi-kastély


GINOP forrásból 1,5 milliárd forintot, míg hazai forrásból 1,1 milliárd forintot fordítunk rá.
A projektre fordítható összes forrás így 2,6 milliárd forint.
● A fejlesztés során a következő műszaki tartalom valósul meg:
Teljes tető és homlokzati helyreállítást végzünk, valamint részleges belső helyreállítás is történik restaurálással. A pinceszint a déli szárny alatt részben felújításra kerül. A Hubertus teremben fogadóteret, pénztárat, információs pontot és ajándékboltot alakítunk ki. Az egykori nagy ebédlő ad majd helyet a rendezvényeknek, az egykori kis ebédlőben pedig egy, a kastély történetéhez illő, korabeli hangulatú kávézó létesül. Megvalósul a kilátótorony szerkezeti megerősítése, a tetőterasz helyreállítása, illetve zöld-teraszt is kialakítunk.
● A kastély közvetlen környezetének részleges helyreállítása: A projekt során megvalósul a kastély belső díszudvarának teljes helyreállítása, a porta melletti parkoló kiépítése, valamint teljesen – kívül-belül – megújul a strandház épülete, melyben mosdók és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. ● Új turisztikai látványosság jön létre a kiemelkedő műemléki értékek újszerű bemutatásával, a „30-as évekbeli kastélyszálló” mintájára.
Füzér, Füzéri vár
GINOP forrásból 1,5 milliárd forintot fordítunk rá.
● Megújul: Déli palotaszárny: Rimay ház, kiállító- és rendezvényterek; Pápai ház
Lőréses bástyafal: Raktár egységek Várudvar: Rézsűs lelátó, szabadtéri színpad
Északkeleti várfal: Deák-ház rekonstrukció
Várkert: pihenőpont, gyermekjátszó, egykori halastó revitalizációja
● Megvalósul továbbá: A várparkolóba vezető út díszkivilágítása
A várparkoló bővítése
80 KW-os napelem park létesül Sárospatak, Rákóczi-vár
GINOP forrásból közel 1,5 milliárd forintot fordítunk rá.
● Műszaki állapot megőrzése: Várkastély: Nyugati tetőfelület bádogfedés cseréje, akadálymentesítés ● Új turisztikai látványosság megvalósítása a kiemelkedő műemléki értékek újszerű bemutatásával: A Vízi-kapu felújítása, az évszámos építési tábla felújításával. A Veres-bástya leomlott szakaszának helyreállítása. A Rákóczi látványraktár és látogatóközpont megépítése.
● A Rákóczi látványraktár és látogatóközpontban a MNM Rákóczi Múzeuma történeti kőfaragványainak korszerű bemutatása, és a látványraktárban történő tárolása.(3500 db, 55 tonna összsúlyú történeti kőfaragvány)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek