2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Múzeumok Őszi Fesztiválja a HOM-ban – hétvégi programok

Múzeumok Őszi Fesztiválja a HOM-ban – hétvégi programok

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája”
Lehet tíz dekával több? – Nem csak a hentes téved.
Adalékok Miskolc korai történetéhez. Nézzük át együtt Pusztai Tamással a tapolcai feltárások terepi dokumentációit! Hátha lehetett az másképp is, mint ahogy Ő gondolja.
A Herman Ottó Múzeum 2012-ben tárta fel a városnak nevet adó Miskolc-nemzetség által alapított tapolcai bencés apátságot. Az ásatási rétegek Miskolcnak éppen azokhoz a korai évszázadaihoz kapcsolódnak, – a 11-12. századhoz- mely időszakról eddig igen keveset tudtunk. Mik azok a történetek, melyeket ezek a rétegek elmesélnek, mesélnek-e egyáltalán történeteket a rétegek? Lehet-e másképp is értelmezni az ásatáson talált jelenségeket?
A régészeti rétegtan alapszabályait megismerve, a feltárási dokumentáció közös értelmezésével a résztvevők megvizsgálják, történhettek-e a dolgok másképpen is, mint ahogy a feltáró régész gondolja.

Időpont: 2013. 10 11. 19.00-20.00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete (Miskolc, Papszer 1.)

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája”

Idézzük meg Szemere Bertalan párizsi emigrációs szalonjának hangulatát! – Művészeti Szalon hegyaljai borok és a francia konyha ízeivel fűszerezve.
Az idén tavasszal megnyílt „Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai”, új várostörténeti kiállítás népszerűsítéséhez összeállított programsor:
1. Szemere Bertalan emigrációban, Párizsban – ismertető előadás
2. Részletek felolvasása Szemere Bertalan útikönyvéből.
3. A Szemere család párizsi szalonjának gyakori vendége volt Richard Wagner és Liszt Ferenc. Zenedarabjaik közül válogatunk lejátszásra.
4. Kozina Sándor festőművész munkásságának ismertetése. Az emigrációban festett Szemere Bertalan portrét és feleségének arcképét tekintjük meg a kiállításban.

Hegyaljai borok és francia ételek bemutatása és kóstolása.

Zárásként fáklyával végigjárjuk Szemere Bertalan miskolci emlékhelyeit.

Időpont: 2013. 10 11. 20.00-24.00
Helyszín: Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete (Miskolc, Papszer 1.)

Október 12., szombat, 10 óra

TÁRLAT-TÚRA MISKOLC BELVÁROSÁBAN

A fenséges Bükk helyett ezúttal a városközpontba invitáljuk a túrázni vágyókat. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjaként szervezett Tárlat-túra a belvárosban megtekinthető kiállításokat járja be. 
Ezen a túrán nemcsak gyalogosan, hanem kerékpárral, vagy gördeszkán, sőt akár görkorcsolyával is részt lehet venni. A fő szempont most is az, hogy sétálva, bringázva, gurulva ne csak a kiállításokat, hanem az azoknak otthont adó épületeket, s az épületeket körülvevő tereket is bejárják, megismerjék a túrázók.
A Déryné utcában található Színészmúzeum állandó kiállításának bemutatásával indul a túra. A Hódolván Tháliának címet viselő, 2010-ben újrarendezett és kibővített tárlat a miskolci színjátszás jelentős momentumainak állít emléket.
A Színészmúzeumban helyet kapott kortárs művészeti galéria, a Teátrum Pincehely Galéria megtekintése után az út a Hősök terén és a Deák téren át vezet a Feledy-házba, ahol a város nagyhírű képzőművész nemzedékére emlékező kiállítás és Feledy Gyula emlékkiállítása mellett Barczi Pál munkásságát megidéző tárlatot tekinthetnek meg a látogatók.
A Déryné utcával párhuzamos Kossuth utcán elindulva a túraútvonal következő állomása a város sétálóutcájában, a Széchenyi utcán található Rákóczi-ház, ahol izgalmas kortársművészeti tárlatok, valamint a Nagy Kunszt Tanulmányi Múzeum legújabb múzeumpedagógiai kiállítása várja az érdeklődő túrázókat.
Borsodiak a gáton címmel a 2013-as dunai árvízben tanúsított helytállásról készült fotókiállítást, Bodonyi Csaba Ybl-díjas építész 70. születésnapját köszöntő tárlatot,  láthatják a túrázók.
Innen továbbindulva a Múzeum Papszerre érkezik a csapat, s megismerkedik a Szemere Bertalan életét feldolgozó tárlattal. A Papszeren végighaladva, a Mindszent téren, a Görgey úton elérünk a túra végállomásához, a Herman Ottó Múzeum Központi Épületéhez. Az épület előtti téren zsíros kenyér, tea és őszi fesztiváli hangulat várja a megfáradt túrázókat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek