2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Múzeumok éjszakája

A Herman Ottó Múzeum programja

 FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN

Utazás a múzeumi csodák földjén

 Programok

 Herman Ottó Múzeum főépülete

16.00-22.00

DaruMadár -AirEmotion

17.00-24.00 (földszinti fogadótér)

HOMbár – múzeumi tereferéző és szürcsölde

17.00-24.00 (Képtár)

KÉPTÁRKASZINÓ

„Tegyék meg tétjeiket!” Vajon melyek lesznek a Múzeumok éjszakája nyerő képei? A Képtárkaszinóban rulett, sakk, kártya és más játékok vezetik be a látogatókat a képzőművészet világába. Kalandozza végig mindenki a szerencse fiaként a Képtárat. Menetlevéllel igazi élménnyé válik a látogatás!

Izzó varázs

ROTARY –FAZOLA Henrik kovácsbemutató

a Fazola családra emlékezve

A föld, a levegő, a víz mellett az éjszakában a negyedik elem, a tűz is megjelenik. A Rotary Klub Miskolc szervezésében hagyományteremtő szándékkal a Múzeumok Éjszakáján emlékezünk a Fazola családra.

Lázár Gáspár kovácsmester az este folyamán a kovácsmesterség rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. A felizzó vas látványa, a kovácsüllőn megszülető varázs a Szent Iván éj legszebb pillanatait jelenthetik kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

18.00 (múzeum előtti terasz)

Museum Dance Off flashmob – nyitótánc

20.00-23.00  (múzeum előtti terasz)

Fortuna Party Band koncert

Riff-Raff Company koncert

Pannon-tenger Múzeum

18.00-24.00

Ásványok a mindennapi életünkben – Játékos nyersanyagkeresés

Gondoltad volna, hogy már a lakásodban is rengeteg ásvánnyal találkozhatsz, anélkül, hogy kimozdulnál? Gondoltad volna, hogy nélkülük nem lenne ízletes az étel, nem működne az okostelefonod vagy a tévéd, nem lenne autó, de még púder sem? Ha kíváncsi vagy rá, hogyan is néznek ki azok az ásványok és nyersanyagok, amelyek alapjaiban meghatározzák életünket, kukkants be hozzánk! Természetesen a mikroszkópozás sem marad el, és ha ügyesen párosítod a nyersanyagokat a használati tárgyakkal, jutalmat is kaphatsz!

Kötetlen, interaktív tárlatvezetés

A korábbi években megszokott módon a Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársai az éjszaka folyamán kötetlen, interaktív tárlatvezetési ele-mekkel bővített beszélgetéseket folytatnak a látogatókkal. Ennek során lehetőséget biztosítunk hiteles leletmásolatok, a sérülés veszélye nélkül bemutatható leletek közvetlenebb vizsgálatára, természetesen a szakmuzeológus kolléganők, kollégák irá-nyítása mellett.

Taxodium-tájkép, avagy Fess velünk Miskolc!

A június 24-én éjfélig hozzánk látogató érdek-lődőknek lehetősége nyílik egy a Feszty-körkép ötlete nyomán megfesthető, 3 részből álló, egyenként 3 m széles és 0,7 m magas miocén tájkép irányított megalkotására helyi művészeti iskolások, tanárok közreműködésével. Az elkészült festmény(ek), amennyiben megfelelő minőségű rekonstrukcióként születnek meg, legalább a következő 1 évben saját rendezvé-nyek kiegészítője, esetleg kis kölcsönzött kiállítás látványos része lehet.

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

17.00-24.00

Sokszorosító műhely

Mit lehet sokszorosítani? Például éveket. A Miskolci Galériának ebből sok van. Eddig pontosan ötven.

A születésnapos Galériában a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Grafikai Triennálé kapcsán a sokszorosítás kerül a középpontba. Mi tesz egy sokszorosított alkotást egyedivé? Mitől lesz művészi az, ami megismételhető? Mivel és hogyan lehet sokszorosított műveket létrehozni? És egyáltalán, mit és miért sokszorosítunk? Az éjszaka során hagyományos és szokatlan anyagokkal, technikákkal, eljárásokkal hagyunk nyomot magunk után a sokszorosítás jegyében a következő 50 év számára…

„Regény-kép”

Az Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének hallgatói Történt, ami történni fog címmel egy helyspecifikus műtárgyegyüttest készítenek  Az egyetemistáink úgy formálják meg műveiket, hogy Miskolc belvárosának környezetében, a Hunyadi utca 5. szám alatti épület kirakataiban egy összefüggő történet fázisképeit felfűzve, vizuális-művészeti sétára invitálják az utca emberét, a járókelőket, vagy éppen a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket. A fiatalok elképzelése nyomán installációjukban a képregény logikájával egy szerkesztett „regény-kép” sorozat rajzolódik majd ki térben és persze időben is a nézők szeme láttára.

Rendhagyó céllövölde

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete Célozz meg egy grafikát felkiáltással egy rendhagyó céllövöldét üzemeltet, ahol a lőhető ajándékok a hallgatók által tervezett kis grafikai tárgyak, szuvenírek lesznek.

A Rákóczi u. 14. szám alatt, a Cafe Godot mellett felállított céllövöldében 17-24 óráig (igazodva a Galéria nyitvatartásához) a megváltott belépő mellé vásárolt célzójeggyel próbálkozhatnak a kalandra vágyók.

18.00-20.00

Lehengerlő művészet

A reneszánszát élő régi népi falfestő henger mintáinak segítségével készítsd el saját agyagtárgyad!

A retro, a népi és kortárs egyveleg irányítója Dobos Barbara keramikus és Urbán Tibor képzőművész.

21.00-22.30 óráig

A Démonok már a Galériában vannak… Műemléki szárny

Amygdala. A „Félelmetes válogatás” című kiállítás interaktív tárlatvezetése és workshopja Pócsi Orsolyával és Szabó-Tóth Kingával.

„Igenis, félek. Nagyon. Ahogyan csak egy Félőlény képes az ilyesmire – igyekezett összeszedni magát és pontosan fogalmazni, mígnem rátalált a legmegfelelőbb kifejezésre. – Ez maga a… tökéletes félelem.”(Békés Pál: Félőlény, 34. o.)

Lelkünk napos, világos nappalijába nem engedjük be saját Démonjainkat.

Szépen terített asztalunknál nem adunk helyet számukra.

Kuporognak hát, éhesen, fázva és vacogva lelkünk alagsorában, labirintusaiban, szűk és dohos járataiban, annak pontos tudatában, hogy az ő idejük is eljön…

Négyen egy asztalnál: a Félelmeid (akik nélkül csak Fél Elem lennél az Univerzumban), egy pszichológus,  egy szociológus és Te.

Közösen szólítjuk meg a bennünk élő Félőlényt, előcsalogatjuk a vackából.

…ja, hogy a végén kiderülhet, hogy egészen aprócska…

(Pócsi Orsolya freelancer pszichológus, a psziochodrámában mozog otthonosan.

Szabó-Tóth Kinga szociológus, önkéntes pártaláló és életút-egyengető, a bizonytalanságban szilárd talajon áll.

Mindketten a Miskolci Egyetem BTK Szociológiai Intézetéhez kötődnek – elég erősen.)

21.00-23.00 óráig

ÁLMODJ FÉNYESET – Kamara terem

A Miskolci Grafikai Triennále önálló kiállításában, Födő Gábor különleges hangulatú varázsdobozai ihletésével az elsötétített kiállítótérben mécsesek fényében készítünk éjjeli „útmutató” lámpásokat.

21.00-22.00 (udvar)

Jazzben oldva

Papszeri öreg kiállítási épület

18.00-19.00

„Volt egyszer egy Stadion…” , kiállításmegnyitó

A Herman Ottó Múzeum 2016 őszén, a DVTK-stadion bontását megelőzően összegyűjtötte az egykori sporttelep még megmaradt történeti emlékeit.

A kiállított relikviákat múzeumi és magángyűjteményekkel, valamint olyan ikonikus személyek visszaemlékezéseivel egészítettük ki, akik az elmúlt évtizedekben második otthonuknak tekintették az Andrássy úti sporttelepet. Ezek felhasználásával igyekeztünk méltó emléket állítani egy olyan stadionnak, mely megannyi örömünk színhelyéül szolgált csaknem 80 éven keresztül.

Az értékmentést és a kiállítás megtervezését körüllengő páratlan társadalmi összefogás hűen tükrözi azt a fanatizmust, ami a vidéki sportélet fellegvárává tette a diósgyőri sporttelepet.

A diósgyőri sportpályák történetét bemutató kiállítás igazi sport- és helytörténeti kuriózum, hiszen a DVTK krónikájának főbb állomásait a stadion múltján keresztül ismerheti meg a látogató, kiegészítve olyan audiovizuális tartalmakkal, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak vendégeinknek.

18.00 Megnyitó

19.00-20.00 Kézműves foglalkozás: szurkolói sálak készítése és körömdekorálás szurkoló módra

22.00 DVTK Aranycsapat DVD premier

20.00-21.00

Tárlatvezetés az „Elit alakulat” című állandó kiállításban

Közreműködik: Dr. Pusztai Tamás régész, a kiállítás kurátora

21.00-22.00

Tánc, Tánc, Tánc…

„Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai” c. állandó kiállításban

Közreműködnek: Sárkány Egon, Tóth Bernadett, Nagy Antal, Vécsi Hédi versenytáncosok

Színészmúzeum- Thália-ház

17.00-18.00 Forgószínpad

Légyott – a Bartók Plusz Operafesztivál irodalmi rendezvénye és kiállításmegnyitó

A több mint száz alkotót felvonultató kiállítás megnyitóján ezúttal is elhangoznak a legizgalmasabb bartóki találkozásokat megörökítő írások, mellettük megtekinthetők azok a képzőművészeti alkotások, amelyek a felhívásra érkeztek. Az egybegyűlteket köszönti Vass Tibor Kassák Lajos-, Szabó Lőrinc-, és József Attila díjas költő, a Légyott alapítója. Közreműködik: Seres Ildikó és Fandl Ferenc a Miskolci Nemzeti Színház színművészei.

18.00-18.30 Időszaki kiállítási tér

Zsubori Ervin képzőművész önálló kiállításának megnyitója

18.30-19.00 Időszaki kiállítási tér

R_evue – válogatás a 6. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále anyagából

19.30-20.30.

Kékes Zsuzsa vibrafon koncertje

OperEst

Nagy Tamara és Mózer Zsófia zenés műsora

18.00-24.00

Jelmezes beöltözés, papírszínházi játékok – A látogatók papírszínházak készítésével vagy jelmezeket öltve maguk is színházcsinálóvá válhatnak az est folyamán.

Lillafüred fényei 2017 – 4 helyen 1 jeggyel

17.00 – 23.00

A Herman Ottó Múzeum, az MMKM Kohászati Gyűjtemény, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút és a Lillafüredi Sport- és Kalandpark közös programot kínál mindazoknak, akik a Múzeumok Éjszakáján inkább kerülnék a belvárosi nyüzsgést, és a természetbe ágyazott aktivitásra vágynak. A közös programra, a három helyszínre elég egy jegyet váltani 1900 forintért, amelyben benne van a kisvonatozás ára is.

LÁEV különvonat indul 19.15-kor a Dorotty utcai végállomásról.

Herman Ottó Emlékház

17.00-23.00

Családi programok csak természetesen!

Legyél Te is Pókember!

Hogyan szövi, milyen anyagból a hálóját a pók? Ezt Te is megtapasztalhatod, miközben készíted a saját pókhálódat. Ha ez kész fess kavicsot, készíts homokképet, egyedi technikával.

MMKM Massa Múzeuma, Miskolc-Újmassa

17.00-24.00

„Életre kel a vasverő” – tematikus vezetések minden órában.

Múzeumpedagógiai programok, különleges éjszakai fáklyás vezetés.

Próbáld ki milyen lehetett a kovácsnak lenni, öltözz be és emeld meg a nagykalapácsot!

Ismerkedj meg a mérnök munkájával: a Miskolci Egyetem Műszaki Anyag- és Földtudományi Karainak interaktív programjai.

Találkozó az éjszaka madaraival: Madármentő Állomás (Mályi) bemutatója.

Fénymorze a Skanzenban: szentjánosbogarak rajzása az erdőszélen.

Világító ásványok.

Az egykori DIGÉP fotókiállítása.

Csak ezen az éjszakán újra díszkivilágításban látható a Fazola-kohó!

Látogatóink a LÁEV éjszakai különjárataival is megközelíthetik múzeumunkat Lillafüredről.

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

17.00-23.00

Szereted a focit és a szabadulós játékokat?

Repülj vissza az 50-es évekbe, éld át és változtasd meg az Aranycsapat keserédes történelmét 30 perc alatt!

A speciális logikai és ügyességi játékelemeket tartalmazó többtermes pályarendszer minden képzeletet felülmúl! Ha kreatív vagy, jó a megfigyelőképességed, akkor képes leszel legyőzni az akadályokat, és egyenes az út a szabaduláshoz. Fejtsd meg a kódot, oldd meg a kirakóst, találd meg a titkos feliratot és szerezd meg a kulcsot!

Játékidő: 30 perc

ÉSZAKERDŐ Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság

14.00-18.00

Mozdonybemutató a Dorottya úti végállomáson. Az erdei vasút mozdonyai ismerhetők meg közelebbről.

19.15

A Dorottya úti végállomásról különvonat indul a Puskaporos – Lillafüred – Fazola-kohó útvonalon.

19.45

Puskaporos megállótól lesétálva Miskolc Felső- Hámor temetőhöz a résztvevők Herman Ottó, Vásárhelyi István és a Fazola család sírjainál mécsest gyújtanak, megemlékezést tartanak.

20.30-23.00

Lillafüred – Fazola-kohó viszonylaton az alábbi menetrend szerint közlekedik a különvonat:

Lillafüred – Fazola-kohó  20.30, 21.30, 22.30

Fazola-kohó – Lillafüred  21.00, 22.00, 23.00 (az utolsó vonat Miskolc – Majláth megállóig közlekedik, várható érkezés 23.45)

A lillafüredi állomásépületben kialakított Ökoturisztikai Központ kiállítása a rendezvény alatt megtekinthető.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAMOK
Földön, vízen, levegőben – Utazás a múzeumi csodák földjén

A Földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeumi közönséget. Az alcím, Utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják. Az utazás, a múzeumi élmények tengere egy elképzelt történet szerint zajlik, s ebből a meséből valós szigetként emelkednek ki az egyes kiállítóhelyek. Az egyes szigeteken más-más történetbe bonyolódhatnak a betérő látogatók, akiknek a mesés utazását egy térkép is segíti, megjelenítve a választható kalandokat. A látogatók így saját maguk dönthetik el, melyik történet szereplőivé kívánnak válni.

Miskolci Galéria Rákóczi-ház

17.00-24.00
Sokszorosító műhely
Mit lehet sokszorosítani? Például éveket. A Miskolci Galériának ebből sok van. Eddig pontosan 50.
A születésnapos Galériában a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Grafikai Triennálé kapcsán a sokszorosítás kerül a középpontba. Mi tesz egy sokszorosított alkotást egyedivé? Mitől lesz művészi az, ami megismételhető? Mivel és hogyan lehet sokszorosított műveket létrehozni? És egyáltalán, mit és miért sokszorosítunk? Az éjszaka során hagyományos és szokatlan anyagokkal, technikákkal, eljárásokkal hagyunk nyomot magunk után a sokszorosítás jegyében a következő 50 év számára…
Az Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének hallgatói Történt, ami történni fog címmel egy hely-specifikus műtárgy együttest készítenek  Az egyetemistáink úgy formálják meg műveiket, hogy Miskolc belvárosának környezetében, a Hunyadi utca 5. szám kirakataiban egy összefüggő történet fázisképeit felfűzve, vizuális-művészeti sétára invitálják az utca emberét, a járókelőket, vagy éppen a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket. A fiatalok elképzelése nyomán installációjukban a képregény logikájával egy szerkesztett „regény-kép” sorozat rajzolódik majd ki térben és persze időben is a nézők szeme láttára.
Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti intézete a Célozz meg egy grafikát felkiáltással egy rendhagyó céllövöldét üzemeltet, ahol a lőhető ajándékok a hallgatók által tervezett kis grafikai tárgyak, szuvenírek lesznek.  A Rákóczi u. 14. szám alatt, a Cafe Godot mellett felállított céllövöldében 17-24 óráig (igazodva a galéria nyitva tartásához) a megváltott belépő mellé váltott célzójeggyel próbálkozhatnak a kalandra vágyók.

18.00-20.00
Lehengerlő művészet
A reneszánszát élő régi népi falfestő henger mintáinak segítségével készítsd el saját agyagtárgyad! A retro, a népi és kortárs egyveleg irányítója Dobos Barbara keramikus és Urbán Tibor képzőművész.
21.00-22.30
A Démonok már a Galériában vannak…
(korlátozott számban tudnak azonban fogadni – olvasd el alul, regisztrálj sebesen! „Igenis, félek. Nagyon. Ahogyan csak egy Félőlény képes az ilyesmire – igyekezett összeszedni magát és pontosan fogalmazni, mígnem rátalált a legmegfelelőbb kifejezésre. – Ez maga a… tökéletes félelem.”(Békés Pál: Félőlény, 34. o.)
Amygdala. A „Félelmetes válogatás” című kiállítás interaktív tárlatvezetése és workshopja Szabó-Tóth Kingával és Hajdú Ildikóval.
A tartalomból: Lelkünk napos, világos nappalijába nem engedjük be saját Démonjainkat. Szépen terített asztalunknál nem adunk helyet számukra. Kuporognak hát, éhesen, fázva és vacogva lelkünk alagsorában, labirintusaiban, szűk és dohos járataiban, annak pontos tudatában, hogy az ő idejük is eljön… A Démonjaid most a Galériában vannak: itt az ideje a szembenézésnek a művészet segítségével. Találkozz velük, a Félelmeiddel, akik nélkül csak fél-elem lennél az Univerzumban, és Velünk! Közösen szólítjuk meg a bennünk élő Félőlényt, előcsalogatjuk a vackából. Négy terem, négy tematika: *Bennünk élő szörnyek*Társadalmi rettenetek* (V)iszonyaink*Szorongató természet(ünk)
****
Szabó-Tóth Kinga szociológus, önkéntes pártaláló és életút-egyengető, a bizonytalanságban szilárd talajon áll. Főműsoridejében a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetét vezeti.
Hajdú Ildikó művészettörténész, kulturális antropológus, a HOM-Miskolci Galéria kortárs gyűjteményét egyengeti.
A workshop előkészítésében közreműködött Marosi Ágnes és Pócsi Orsolya.
Figyelem!
A workshopra a helyek korlátozottan állnak rendelkezésre, maximum 25 főt tudunk fogadni.
Előzetes regisztráció szükséges a boleva@uni-miskolc.hu email címen (Graholy Éva)!
21.00-23.00 óráig

ÁLMODJ FÉNYESET – Kamara terem
A Miskolci Grafikai Triennále önálló kiállításában, Födő Gábor különleges hangulatú varázsdobozai ihletésével az elsötétített kiállítótérben mécsesek fényében készítünk éjjeli „útmutató” lámpásokat.

21.00-23.00
Jazzben oldva – az Akvarell együttes játszik   

Jegykonstrukciók
Földön, vízen, levegőben alapjegy
(A Múzeumok Éjszakája 2017. Herman Ottó Múzeumának kiállításaira, programjaira érvényes valamennyi kiállítóhelyre, az egész estére.)
FELNŐTT JEGY ÁRA (karszalag): 1200 ft
GYERMEK, DIÁK ÉS NYUGDÍJAS JEGY: 600 ft

Földön, vízen, levegőben extrajegy
(A Múzeumok Éjszakája 2017. Herman Ottó Múzeumának kiállításaira, programjaira érvényes valamennyi kiállítóhelyre, az egész estére, a jegy tulajdonosa jogosult 1 alkalommal a DaruMadár – Air Motion programon való részvételre.)
FELNŐTT JEGY ÁRA (karszalag és különjegy): 2500 ft
DIÁK ÉS NYUGDÍJAS JEGY (karszalag és különjegy): 2000 ft

Lillafüred fényei karszalag
(A jegy érvényes a Herman Ottó Emlékház, az MMKM Massa Múzeum, a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, szabadulószoba eseményeire és az Északerdő Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság erdei kisvasút járataira, valamint az Ökorturisztikai Központ kiállításaira.)
A jegyár egységesen: 1900 Ft.

DaruMadár pótjegy (csak karszalaggal rendelkező vendégek részére): 1500 ft
Azok számára, akik nem a központi pénztárnál – más kiállítóhelyen – váltottak jegyet és utólag szeretnénk a DaruMadarat is kipróbálni.
Célozz meg egy grafikát pótjegy (kizárólag karszalaggal váltható, a céllövöldében egyszeri alkalomra, egy fő részére négy lövési lehetőséget biztosít.)
Jegy ára: 200 Ft.

A jegyeket kizárólag a pénztáraknál lehet megváltani. A Földön, vízen, levegőben extrajegyet elővételben is árulnánk. (A korlátozott kapacitásra való hivatkozással, hiszen nem adhatunk el belőle 385 darabnál többet!)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek