2022. 08. 11. csütörtök

Zsuzsanna, Tiborc
1 EUR 398 HUF
1 GBP 470 HUF

Múzeumnépszerűsítő túra indul februárban

Háromszáz hazai múzeum és kiállítóhely részvételével indul el szombaton a Mozaik Múzeumtúra; az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által megvalósítandó kezdeményezést a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 130 millió forinttal támogatja.

Az eddigi legnagyobb szabású múzeumnépszerűsítő túra elsősorban a 6 és 16 év közötti korosztálynak szól, és hatékony megszervezését a köznevelés területén végrehajtott központosítás teszi lehetővé – mondta el a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

 

Balog Zoltán közölte: a kezdeményezés lényege, hogy minél több iskolás jusson el szüleivel vagy nélkülük magyar múzeumba, és megismerhesse azok sokszínű kínálatát. Ennek érdekében február 1-jétől május 31-ig intenzív marketing- és médiakampány népszerűsíti a Mozaik Múzeumtúrát.

  

L. Simon László, az NKA alelnöke bejelentette: a programban részt vevő gyerekek a régi Tájak-Korok-Múzeumok pecsétgyűjtő játékhoz hasonlóan járhatják majd a kiállítóhelyeket, ezúttal azonban hétfajta regionális albumba gyűjthetik a múzeumok matricáit. Egy-egy intézmény matricáit természetesen csak helyben lehet majd a beszerezni, a nagyobbaknak pedig QR-kódra épülő okostelefonos applikáció is készül.

  

Az NKA tervei szerint a Mozaik Múzeumtúra nem ér véget májusban, hanem kibővülve folytatódik majd – jegyezte meg.

  

L. Simon László elmondta: a programhoz az Örökség Kultúrpolitikai Intézet gondozásában 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címmel elkészült egy kötet is, indulásképpen a címben jelzett számú intézmény bemutatásával. A tervek szerint rövidesen megjelenik a kiadvány angol nyelvű változata is, amely a szállodákban is elérhető lesz.

  

Matyi Dezső, az Alexandra Könyváruház ügyvezető igazgatója a múzeumtúra fontosságát méltatva hozzáfűzte: a kötet forgalmazását az Alexandra-hálózat örömmel vállalta; a múzeumok mellett ugyanitt lesznek megvásárolhatók a gyűjtőalbumok és az azokba való regionális matricák is.

  

Pápay György, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a matricagyűjtéssel ugyan a gyermekeket célozták meg, de a túra a felnőtteket is ösztönözni kívánja a múzeumlátogatásra. A program honlapja rövidesen elérhető lesz a www.mozaikmuzeumtura.hu címen.

  

Az első gyűjtőalbumokat a hétfői sajtótájékoztató keretében a Legokosabb osztály című televíziós vetélkedő első helyezett csapata vehette át.

 

mti

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek