2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Múzeumi programajánló

Szász-gyűjtemény
Fókuszban Szász Endre művészete.
Válogatás Szász Lula hagyatékából és a Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből

Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Petró-ház
Megnyitó: 2018. május 10. 16 óra.
Látogatható 2019. március 31.-ig keddtől csütörtökig 9-16, pénteken 9-13 óra között.
Előzetes bejelentkezés a 46(500-680) számon.

2009 májusában a Szász Lula által gondozott Szász Endre hagyaték – számos alkotása és közös életük során létrehozott egzotikus néprajzi gyűjtemény – a miskolci Herman Ottó Múzeum kezelésébe került. A múzeum a Papszeren lévő kiállítótermeiben mutatta be a teljes gyűjteményt több éven keresztül. 2016-17 között a hagyatékban lévő Szász Endre alkotások Erdély négy városában (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely) kerültek bemutatásra.
2018 május 10.-én nyíló kiállítás Szász Endre munkásságára fókuszál, felhíva ezzel a figyelmet a művész egyedi stílusára, érdeklődése sokszínűségére és bravúros alkotói technikájára.
A tárlat a Miskolci Galéria, Petró-házában kerül bemutatásra 2019. március végéig.
A Petró-ház hagyományosan Szalay Lajos állandó kiállításának ad otthont. A korábbi években Szalay Lajos tárlatában a kiállított papír alapú rajzokat és festményeket időről időre átrendeztük. Nemcsak egy-egy új téma, vagy szakmai nézőpont mentén történt az állandó kiállítás átrendezése, hanem múzeumi szakmai szempontból is, mely azt írja elő, hogy meghatározott időnként a műveket raktárakban kell elhelyezni, védve őket erős fénytől, a hőmérséklet ingadozástól. Ezért úgy terveztük, hogy egy évre a Petró-házba egy másik világhírű magyar képzőművész – Szász Endre -alkotásai költöznek. Szalay Lajos megújult állandó kiállításával 2019 tavaszán jelentkezünk ismét, amikor is a művész születésének 110. évfordulóját ünnepelhetjük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…