2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • MSZP: hétfőtől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmában tanulók
MSZP: hétfőtől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmában tanulók

MSZP: hétfőtől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmában tanulók

MSZP: hétfőtől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmában tanulókHétfőtől ösztöndíjprogram indul a hiányszakmákban tanuló diákoknak. Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető Budapesten elmondta: ebben a tanévben 2,5-es átlagtól havonta tízezer forintot kaphatnak a szakmunkástanulók, a következő tanévtől, szeptembertől már átlagtól függően eltérő összegeket kaphatnak a diákok, a legjobban tanulóknak akár 30 ezer forint is lehet az ösztöndíja. A szocialista politikus beszámolt arról is: arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a zord időjárásra való tekintettel akadályozzák meg a kilakoltatásokat, és jogszabályi erővel tiltsák meg az árveréseket tavaszig.

Hozzátette: a kormányfő azt válaszolta, hogy megvizsgálják a jogszabályi lehetőségeket, és rövid időn belül intézkedni fognak. A politikus, miután részt vett az MSZP munkástagozatának ülésén, azt mondta, a február 1-jén induló ösztöndíjprogrammal az a céljuk, hogy a szakmunka becsületét is helyreállítsák.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a tagozat ügyvezető alelnöke elmondta: a programra idén 2,1 milliárd forintot fordítanak, és a regionális fejlesztési és képzési bizottságok azok, amelyek meghatározzák, a régióban mi számít hiányszakmának. A testületekbe a munkaadói, a munkavállalói szervezetek és az önkormányzatok is delegálnak tagokat – jegyezte meg. Hozzáfűzte: elsősorban a fém- és az építőiparban vannak hiányszakmák.

Mesterházy közölte: a munkástagozat ülésén felmerült az is, hogy segítséget kellene nyújtani a munkavállalók mobilitásában is, illetve a közszférában már működő részmunkaidős foglalkoztatást érdemes volna kiterjeszteni a magánszektorra. Úgy vélte, a Bajnai-kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munka becsületének helyreállítása, ezt a célt szolgálta többek között a személyi jövedelemadó rendszerének változtatása, a járulékcsökkentés, az Út a munkába program és a közmunkaprogramok.

Filló Pál, az MSZP Munkás- és Érdekképviseleti Tagozatának elnöke, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a baloldalnak küldetése van Magyarországon, hogy a munkavállalók tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak, korszerű munkakörülmények legyenek és csökkenjen a munkahelyi kiszolgáltatottság.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…