2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

MOL Tanszék indul a Miskolci Egyetemen

 A nemzetközi szintű szakemberutánpótlás-és fejlesztés érdekében a MOL és a Miskolci Egyetem közös tanszéket indít az egyetem Műszaki Földtudományi Karán.
     A tanszék vezetője Zsuga János lesz, aki korábban több vezetői pozícióban dolgozott a MOL-csoportnál.  Jelenleg a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának tagja.

A nemzetközi szintű szakember-utánpótlás és -fejlesztés érdekében a MOL és a Miskolci Egyetem közös tanszéket indít az egyetem Műszaki Földtudományi Karán. A júniustól induló MOL Tanszék kiemelten foglalkozik a már működő olajmérnök és a tervek szerint 2015 őszén induló szénhidrogén-ipari földtudományi mérnök angol nyelvű MSc képzésekkel, illetve az egyetem nemzetközi és szakmai kapcsolatainak ápolásával.

A tanszékhez tartozó szakokon több mint 100 diák tanul jelenleg is. A fokozódó nemzetközi érdeklődést mutatja, hogy több hallgató érkezett ide Brazíliából, Kazahsztánból és Kurdisztánból is.
A tanszék vezetője Zsuga János lesz, aki korábban több vezetői pozícióban dolgozott a MOL-csoportnál. Jelenleg a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja.
A MOL már évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a Miskolci Egyetemmel, amely a hazai olaj- és gázipari képzés központja.
A Miskolci Egyetem egyike azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyekkel a MOL tavaly 3 évre szóló stratégiai megállapodást kötött. Az öt egyetemet érintő, többszáz milliós megállapodás újabb szakasza e tanszék elindulása.
„A MOL célja, hogy olyan frissdiplomások kerüljenek ki a tanszékekről, akik tudásuknak köszönhetően rögtön versenyképes bérrel és szakmai lehetőségekkel kezdhetik meg nemzetközi olajipari karrierjüket, és akik – annak köszönhetően, hogy a vállalati gyakorlati ismeretek egy részével már az egyetemen megismerkedhetnek – sokkal rövidebb idő alatt tudnak önálló, színvonalas munkát végezni munkahelyükön. Ez a kulcs a MOL további sikereihez, és ezzel együtt az ország továbblépéséhez is. Közös célunk, hogy előremozdítsuk hazánkat és a régiót.” – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója az egyetemen tartott ünnepélyes tanszékavatáson.
Az elmúlt évtizedben jellemző szakemberhiány miatt a MOL is számos kezdeményezéssel igyekszik az iparág számára fontos képzések felé irányítani a hallgatókat, illetve biztosítani számukra a nemzetközi szinten is elismert oktatást. Olajipari cégeknél ma már a pályakezdők felé is alapelvárás a szakmai gyakorlat, a magas szintű nyelvtudás és az iparág aktuális kérdéseinek ismerete. Mindezekhez azonban szorosabb együttműködésre van szükség az iparág és a felsőoktatás között.

 

Fotó:Orosz László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum