2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Modern természettudományos labor a msikolci Lévayban

A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon fenntartója 2012-ben nyújtott be pályázatot a Csorba György Komplex Természettudományos Laboratóriumi Központ címmel az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Öveges Programra, melynek elsődleges célja korszerű, modern eszközökkel felszerelt természettudományos laborok kialakítása. A pályázat sikeres volt így a gimnázium összesen 315 250 000 Ft támogatásból fejleszthette laborját.

2013 júniusában az építési munkálatokkal indult a projekt, melyek során elkészült és 2014 januárjában ünnepélyesen is átadásra került a 2×18 férőhelyes korszerű természettudományos labor kiszolgáló helyiségekkel együtt. A projekt első szakaszában elkészült a laborhelyiség, egy öltöző előtér, egy tanári fogadó, az előkészítő szertár, egy minden igényt kielégítő vegyszerraktár, valamint beszerzésre került az összes szükséges bútor, és a legmodernebb oktató eszközök. A labor átadásával, és az ott tartott órák megkezdésével egy új időszak indult mind a diákok, mind a tanáraik számára. A labor használatának átláthatóságára, olyan munkabeosztást alakítottak ki, mely alapján heti két napon az gimnázium diákjai, a többi napon pedig a projektbe bevont partneriskolák diákjai és tanárai vehetik igénybe a modern oktatási környezetet és eszközöket. Az órák foglalásának segítése érdekében pedig labornaplót hoztak létre, amelyhez a projektbe bevont összes pedagógus rendelkezik saját hozzáféréssel. Az átadást követően a Természettudományos hét nyitotta a betervezett programok sorát. Fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyakból összesen 580 laborórát és szakköri foglalkozást tartottak meg, a szakmai fejlesztések részeként az említett tárgyakból elkészítettek 300 db munkafüzetet a tanulók részére, a kollégáknak pedig évfolyamonként 10 tanóra anyagát felölelő szaktanári segédletet írtak. A labor sok szakmai rendezvénynek is helyet adott, eddig összesen 5 témahét, 4 országos verseny, 5 szakmai nap, és 5 tudományos disszeminációs konferencia került megszervezésre. A projektnek köszönhetően a természettudományos tárgyakat oktató tanárok – beleértve a partnerintézmények kijelölt tanárait is – továbbképzéseken vehettek részt, melyek részben tantárgyspecifikusak voltak, részben pedig új pedagógiai módszerek elsajátítására nyílt lehetőség.

A Csorba György Természettudományi Laboratórium olyan, a diákok számára is élményt nyújtó órák tartására ad lehetőséget, melynek segítségével több diák terelhető valamelyik természettudományokkal foglalkozó felsőoktatási intézmény irányába. A projektről és a laborban folyó munkáról további részletek olvashatóak a labor honlapján, és a projekthonlapon melyek az alábbi címeken érhetőek el: www.elabor.levay.tirek.hu vagy www.levaylabor.tirek.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…