2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Miskolci siker a POSZT-on.

Lovas Rozi idén is a legjobb színésznő díját nyerte a 30 év alatti kategóriában a Pécsi Országos Színházi Találkozón

A legritkább esetben fordul elő, hogy egy színész két egymás utáni évben elnyerje ugyanazt a díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Lovas Rozi alakítása A tanítónőben idén is meggyőzte a zsűrit, így a Miskolci Nemzeti Színház előadásában megformált Bródy-hősnő alakításáért újra elhozta a legjobb fiatal, 30 év alatti színésznő díját.  A legjobb előadás az Újvidéki Színház Kokan Mladenovic által rendezett Opera ultima című darabja lett a POSZT-on, amelynek díjait gálaest keretében a Pécsi Nemzeti Színházban adták át szombaton.
A Fidelio díját a színész zsűri döntése alapján ítélték oda a legjobb 30 év alatti színészeknek. Az elismerést a Miskolci Nemzeti Színház Bródy Sándor: A tanítónő című darabjában nyújtott alakításáért Lovas Rozi vette át, aki köszönetet mondott a darab rendezőjének, Rusznyák Gábornak és a színház miskolci vezetőségének, hogy neki adták a szerepet, valamint az egész miskolci társulatnak. A sort mestereivel folytatta, akik a Kaposvári Egyetemen tanították, így köszönetet mondott Babarczy Lászlónak, Znamenák Istvánnak, Balikó Tamásnak, Mohácsi Jánosnak, Réthly Attilának, Kelemen Józsefnek, Kelemen Mártinak, Kocsis Pálnak, Csáki Juditnak és Jászay Tamásnak.
A gálaestet vezető Rábay Balázs kérdésére, miszerint hányszor van még esélye megnyerni ezt a kategóriát, Lovas Rozi viccesen csak annyit válaszolt: „Nagyon szeretnék már harminc éves lenni.”
A szintén nagy szakmai- és közönségsikerrel bemutatkozó másik miskolci produkció, a Woyzeck a számos méltatás és pozitív visszhang ellenére nem kapott díjat az idei POSZT-on. 
 A kategória férfi színész díját a Vígszínház Sütő András: Az álomkommandó című darabjában szereplő Molnár Áron vehette át.
A szakmai zsűri értékelése alapján az Opera ultimában játszott a legjobb női főszereplő, Elor Emina, és ez a darab kapta a Marina Sremac munkáját dicsérő legjobb jelmez díját is.

A budapesti Katona József Színház Fényevők című darabja kapcsán kapta meg a legjobb rendezésért járó díjat a szakmai zsűri döntése alapján Ascher Tamás. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is e darabban nyújtott alakításáért vehette át Jordán Adél.

A fővárosi Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a Füge közös produkciójában Paul Foster: I. Erzsébet című darabja is többszörös sikert aratott a szakmai zsűri körében: Fodor Tamásnak ítélték oda a legjobb férfi főszereplő, Kaszás Gergőnek pedig a legjobb mellékszereplő díját.

A budapesti Örkény István Színház a Mohácsi-testvérek: A képzelt beteg című előadásához is két elismerés fűződik: Mohácsi István és Mohácsi János a legjobb dramaturgiáért, Fodor Viola pedig a legjobb díszletért járó díjat kapta a szakmai zsűritől.

A legjobb színházi zene díját Kovács Mártonnak ítélték oda az A képzelt beteg és a Fényevők című előadásának zenéjéért.

A bírálók különdíjjal jutalmazták a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatát az Alkésztisz című darabért.

A színész zsűri a legjobb férfialakításért járó díjat az Újvidéki Színház Opera ultima című előadásában nyújtott alakításáért Balázs Áronnak ítélte oda. A legjobb női alakításért járó elismerést pedig Hay Anna vehette át, aki a budapesti Kerekasztal Színház és a szintén fővárosi Szputnyik Hajózási Társaság közös darabjában, az A hosszabbik útban kapott szerepet.

A közönség zsűri díját idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház Csipke című előadása érdemelte ki.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete a Básti Lajos-díjat a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös darabjában, a Székely Csaba: Bányavakságában nyújtott alakításáért Köles Ferencnek, a pécsi teátrum művészének ítélte oda.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere – aki a legjobb előadásnak járó díjat adta át a gálaesten – a találkozó lezárásakor azt mondta, hogy a szakma és a közönség szerint is az “egyik legjobb évjáratát” hozta idén a találkozó. Hozzátette: a baranyai megyeszékhelyen nemcsak a résztvevők, a verseny- és az off-programok látogatói, de minden, a pécsi utcákat járó embernek ünnepet jelentett a tíznapos fesztivál.

A 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó június 5. és 14. között a színházi előadások mellett kiállításokkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várta a látogatókat. Az off-programok 35 helyszínen 187 rendezvényt kínáltak.

A POSZT szakmai zsűrijének tagjai Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, Jean-Pierre Thibaudat kritikus. A színész zsűri tagja Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba színművész voltak.

A szombaton véget ért fesztivál versenyprogramjában 13 versenyprodukció szerepelt, melyeket Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője választott ki az általuk legjobbnak ítélt produkciókat a 2013. március 1. és 2014. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tíznapos fesztivál mintegy 50 ezer látogatót vonzott, ebből mintegy nyolcezren láthatták a versenyprogram előadásait, de a szervezők pontos idei adatokkal csak később szolgálnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum