2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Miskolci gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

Miskolci gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

A Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnázium Seriously nevű csapata nyerte az immár ötödik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei selejtezőjét. Mellette egy sátoraljaújhelyi, két salgótarjáni és egy egri csapat jutott tovább a régióból a november 9-én megrendezendő Dél-Dunántúl regionális középdöntőbe.

A legnagyobb hazai és a Kárpát-medence magyarlakta területeire is kiterjedő középiskolás pénzügyi, gazdasági és vállalkozási verseny idei évada október 12-én indult, rekordszámú résztvevővel. Összesen 1240 négyfős csapat nevezett, ami azt jelenti, hogy csaknem 5000 középiskolás diák jelezte részvételi szándékát a játékos megmérettetésen. Közülük – az internetes előselejtezők összesített eredménye alapján – Budapesten, megyénként és határon túli területenként a legjobb 5-5 csapat vehetett részt a megyei selejtezőben.

A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett PénzSztár verseny egyedülállóan széleskörű, példaértékű szakmai összefogással valósul meg. A több mint 70 támogató és együttműködő szervezet között vannak pénzügyi intézmények, gazdasági szereplők, szakmai szervezetek, valamint hazai és határon túli egyetemek. A játék szakmai tartalmának összeállításában és a versenyzők zsűrizésében a pénzügyi-gazdasági élet prominens képviselői vesznek részt.

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek. Ennek megfelelően, a 23 helyszínen párhuzamosan megrendezett selejtezőben is változatos feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek: hiányos szövegrészleteket kellett a megfelelő kifejezésekkel kiegészíteniük, megadott információkból kellett összetartozó párokat alkotniuk, egy írott anyagban elrejtett hibákat kellett megtalálniuk és kijavítaniuk, illetve egy felolvasott szöveg alapján kellett kérdésekre válaszolniuk, de a fordulóban szerepeltek igaz-hamis állítások, kvízkérdések és egy számítási feladat is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyszínen az alábbi csapatok mérték össze a tudásukat:

Jokers (Széchenyi István Katollikus Gimnázium és Szakggimnázium)

MINIONOK (V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Óvoda)

Moneyhunters (Irinyi János Református Szakgimnázium , Szakközépiskola és Diákotthon)

Seriously (Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)

TheTeam (Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziuma)

A résztvevő csapatok közül – a forduló végeredménye alapján – a Seriously és a MINIONOK jutott tovább a november 9-én megrendezendő Észak-Magyarország regionális középdöntőbe.

A PénzSztár versenyre 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhetnek magyarországi és határon túli magyar középiskolákból. A jelentkezés feltétele, hogy a csapat tagjai ugyanabba a középiskolába járjanak, 14–22 év közötti diákok legyenek, és még ne rendelkezzenek érettségi bizonyítvánnyal. Az internetes előselejtezők összesített eredménye alapján megyénként és határon túli területenként az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat vehet részt a helyszíni selejtezőkben. A 100 hazai csapatból 35 mehet tovább a regionális középdöntőbe: a budapesti és a megyei győztesek, valamint minden régióból a további két, illetve Közép-Magyarországon a további három legmagasabb pontszámot elért csapat. A 15 határon túli magyar csapatból 5 jut tovább: a 3 helyszíni győztes, valamint a további két legmagasabb pontszámot elért csapat. A középdöntőre (2017. november 9.) 8 helyszínen kerül sor párhuzamosan. A hazai csapatok a 7 magyarországi régióban mérik össze a tudásukat, a határon túli magyar csapatok pedig egy külön magyarországi helyszínen versenyeznek. Minden helyszínről a győztes jut tovább az elődöntőbe (2017. november 23.), majd közülük a legjobb négy csapat mérkőzhet meg egymással az országos döntőben. Az idei verseny döntőjére 2017. december 7-én kerül sor a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az országos döntő győztes csapatának minden tagját – az elmúlt évhez hasonlóan – a Budapest Bank idén is 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de az eredményes versenyzőkre további értékes ajándékok és tudásalapú szakmai díjak – továbbképzések és tréningek – is várnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci…
Így tehetünk a jobb közérzetért és a jobb jegyekért Elkezdődött az iskola, ami a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt kihívás. Ilyenkor kicsit jobba…

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum