2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Miskolci gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

Miskolci gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny megyei selejtezőjét

A Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnázium Seriously nevű csapata nyerte az immár ötödik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei selejtezőjét. Mellette egy sátoraljaújhelyi, két salgótarjáni és egy egri csapat jutott tovább a régióból a november 9-én megrendezendő Dél-Dunántúl regionális középdöntőbe.

A legnagyobb hazai és a Kárpát-medence magyarlakta területeire is kiterjedő középiskolás pénzügyi, gazdasági és vállalkozási verseny idei évada október 12-én indult, rekordszámú résztvevővel. Összesen 1240 négyfős csapat nevezett, ami azt jelenti, hogy csaknem 5000 középiskolás diák jelezte részvételi szándékát a játékos megmérettetésen. Közülük – az internetes előselejtezők összesített eredménye alapján – Budapesten, megyénként és határon túli területenként a legjobb 5-5 csapat vehetett részt a megyei selejtezőben.

A Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével megrendezett PénzSztár verseny egyedülállóan széleskörű, példaértékű szakmai összefogással valósul meg. A több mint 70 támogató és együttműködő szervezet között vannak pénzügyi intézmények, gazdasági szereplők, szakmai szervezetek, valamint hazai és határon túli egyetemek. A játék szakmai tartalmának összeállításában és a versenyzők zsűrizésében a pénzügyi-gazdasági élet prominens képviselői vesznek részt.

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek. Ennek megfelelően, a 23 helyszínen párhuzamosan megrendezett selejtezőben is változatos feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek: hiányos szövegrészleteket kellett a megfelelő kifejezésekkel kiegészíteniük, megadott információkból kellett összetartozó párokat alkotniuk, egy írott anyagban elrejtett hibákat kellett megtalálniuk és kijavítaniuk, illetve egy felolvasott szöveg alapján kellett kérdésekre válaszolniuk, de a fordulóban szerepeltek igaz-hamis állítások, kvízkérdések és egy számítási feladat is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyszínen az alábbi csapatok mérték össze a tudásukat:

Jokers (Széchenyi István Katollikus Gimnázium és Szakggimnázium)

MINIONOK (V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Óvoda)

Moneyhunters (Irinyi János Református Szakgimnázium , Szakközépiskola és Diákotthon)

Seriously (Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)

TheTeam (Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziuma)

A résztvevő csapatok közül – a forduló végeredménye alapján – a Seriously és a MINIONOK jutott tovább a november 9-én megrendezendő Észak-Magyarország regionális középdöntőbe.

A PénzSztár versenyre 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhetnek magyarországi és határon túli magyar középiskolákból. A jelentkezés feltétele, hogy a csapat tagjai ugyanabba a középiskolába járjanak, 14–22 év közötti diákok legyenek, és még ne rendelkezzenek érettségi bizonyítvánnyal. Az internetes előselejtezők összesített eredménye alapján megyénként és határon túli területenként az 5-5 legeredményesebb csapat, azaz összesen 100 hazai és 15 határon túli magyar csapat vehet részt a helyszíni selejtezőkben. A 100 hazai csapatból 35 mehet tovább a regionális középdöntőbe: a budapesti és a megyei győztesek, valamint minden régióból a további két, illetve Közép-Magyarországon a további három legmagasabb pontszámot elért csapat. A 15 határon túli magyar csapatból 5 jut tovább: a 3 helyszíni győztes, valamint a további két legmagasabb pontszámot elért csapat. A középdöntőre (2017. november 9.) 8 helyszínen kerül sor párhuzamosan. A hazai csapatok a 7 magyarországi régióban mérik össze a tudásukat, a határon túli magyar csapatok pedig egy külön magyarországi helyszínen versenyeznek. Minden helyszínről a győztes jut tovább az elődöntőbe (2017. november 23.), majd közülük a legjobb négy csapat mérkőzhet meg egymással az országos döntőben. Az idei verseny döntőjére 2017. december 7-én kerül sor a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az országos döntő győztes csapatának minden tagját – az elmúlt évhez hasonlóan – a Budapest Bank idén is 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de az eredményes versenyzőkre további értékes ajándékok és tudásalapú szakmai díjak – továbbképzések és tréningek – is várnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek