2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Megújul, ezért költözik a Petőfi könyvtár!

Az épület energetikai felújítása miatt 2017. március 6-ától átmenetileg Felső-Majláthon, a Bagolyvár épületében működik a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár. Előtte egy hét „üzemszünet” is lesz.
A több mint 900 milliós forint összértékű, Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja című projekt részeként újul meg a Nagy Lajos király útja 16. szám alatti épület. Ahhoz, hogy az energiahatékony és klímatudatos felújítást elvégezzék, teljesen ki kell üríteni az épületet. Ez a pincét és a padlást is beleszámítva 4 szintet és több mint 40 ezer kötetet jelent!

– Nagy öröm, hogy a városi projekt keretében felújítják ezt a könyvtárépületünket, mi pedig pályázunk annak érdekében, hogy a berendezés is megújulhasson – mondta a február 13-án, hétfőn tartott sajtótájékoztatón dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Hangsúlyozta: elsődleges feladatuknak tartják, hogy az olvasók kiszolgálását megoldják. Ezért a könyvtár a felújítás ideje alatt is működik majd.

– Bagolyvárként ismeri mindenki az MVK felső-majláthi végállomását. Ez modern épület, forgalmas hely, ezért március 6-ától itt várják a Petőfi könyvtár munkatársai az olvasókat – ismertette az igazgató. – A földszinti, várótermi részen lesz egy kis folyóirat-olvasó, az első emeleten rendezzük be magát a könyvtárat – természetesen csökkentett szolgáltatásokkal és kisebb könyvállománnyal.

Fontos tudni: a könyvtári olvasójegy a teljes városi hálózatban érvényes, így a Petőfiben beiratkozott olvasók bármelyik másik könyvtár szolgáltatásait igénybe vehetik. Illetve a könyvtárközi kölcsönzés segítségével továbbra is minden könyvhöz hozzájuthatnak a Bagolyvárban is.

A költözés menetrendjéről Varga Gábor, a könyvtár városi hálózati igazgatóhelyettese elmondta:
•    A csomagolás ideje alatt, február 13–február 24. között újabb dokumentumokat már nem lehet kölcsönözni. A már korábban kikölcsönzött könyveket, folyóiratokat hétköznapokon 10–16 óra között veszik vissza – természetesen a jól ismert, régi épületben.
•    Ezt követően egy hétig, február 27-étől március 3-áig a Petőfi könyvtár zárva tart.
•    Március 6-án újra kinyit a könyvtár – méghozzá a Bagolyvárban.

Az épület és a projekt

A könyvtárépület megújulásának konkrétumairól és a teljes projektről Urbán-Csohány Orsolya, a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezető projektmenedzsere beszélt a tájékoztatón.

Az épület 1758-ban, késő barokk stílusban épült a diósgyőri koronauradalom irányításának központi házaként, Diósgyőr védett épületei közé tartozik. A Petőfi Sándor fiókkönyvtár 1977-től működik itt. A mostani projekt fő iránya az energiahatékony és klímatudatos kialakítás, illetve a projektarányos akadálymentesítés. Az energiaracionalizálás jelentősen csökkenti majd az üzemeltetési költségeket.

A beruházás kivitelezése jelenleg közbeszerzés alatt áll. Az építkezés várhatóan 2017 márciusának közepén kezdődik, és 2017 júniusában fejeződik be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek