2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Meghívó – Szalamander

A szellemi kulturális örökség részévé választották a „Selmeci diákhagyományokat”. Az örökségelem 2015-ben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz és hallgatói önszerveződéseihez kötődik. A hagyományok és az intézmény Sopronba, majd Miskolcra költözése után is fennmaradtak, sőt további helyi elemekkel bővültek, és a mai napig élnek a soproni és a miskolci egyetemi hallgatóság körében.

Ezen hagyományok része többek között az egyenruha-viselet, a napjainkban is szigorú szabályok szerint szerveződő diáktársaságok működése, a társaságok által rendezett, meghatározott ceremóniák szerint zajló szakestélyek, a nótázás és a daloskönyvekben összegyűjtött diáknóták, valamint a valétálás (búcsúzás) szokása, mely utóbbihoz a Szalamander (fáklyás felvonulás a városban) és egyéb események is tartoznak, amelyek lezárják az egyetemi éveket.

A hagyományok talán legszebb és leglátványosabb része a „Valétálás”. A szó a latin valete (búcsúzás) kifejezésből ered, és a végzős hallgatók egész tanévet végigkísérő, a várostól, az egyetemi campustól illetve egymástól való búcsúzást jelent. Ennek része a szalag-, majd a gyűrűavatás, és az utolsó nagy összejövetel a diplomaosztók előtt, a Szalamander…

———-

A 2017-ben valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, és egészségügyis hallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak idei városi ballagási ünnepségükre, a Szalamanderre!

Az esemény időpontja: 2017. június 22. este

Egyetemünkön nagy hagyománya van a selmeci örökség ápolásának. E hagyományegyüttes része a Szalamander is, amely az idén kapcsolódik a Bartók + Operafesztivál programjaihoz.

     A Szalamander felvezetéseként a Bartók Plusz Operafesztivál programjában a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatóinak előadásában a fesztivál Szent István téri színpadán felcsendül a selmeci-soproni-miskolci diákhagyományok dalaiból építkező Carmina Universitatis.

A koncert után ünnepélyes keretek között, ünnepi beszédekkel kezdődik a miskolci egyetemisták búcsúünnepsége a Polgármesteri Hivatal régi bejárata előtt, ahol 7 karvégzős hallgatói gyülekeznek és állnak díszsorfalat. Az ünnepség keretében a Miskolc város nevében Pfiegler Péter alpolgármester, a Miskolci Egyetem nevében Prof. Dr. Kékesi Tamás rektorhelyettes búcsúztat, míg a végzősök közül Krózser Dániel bányász valétaelnök köszön el hallgatótársai nevében. Az ünnepi beszédek és a Szózat után az oszlopok sorba rendeződnek, és elindul a Szalamander.

A hagyományos ballagási felvonuláson a menet eleje szalamandra alakban halad, a felvonulókat másodéves bányászhallgatók, ún. kohlenbrennerek vezetik fel, bányászlámpákkal a kezükben. Utánuk következik az egyetem zászlaja egy-egy fáklyás kíséretében, majd jönnek a Valétaelnökök (teljes díszben) összekarolva. Őket a rektor/rektorhelyettesek és a dékánok követik, s kissé lemaradva következnek karonként a Valetánsok egy-egy sorban öten-hatan, összekulcsolt kézzel. Az úton végig ballagási nótákat énekelnek a diákok. A látványt és hangulatot még az is fokozza, hogy a végzősök e sokat jelentő és meghitt távozásával együtt a város is búcsúzik: a belvárosi házak ablakába gyertyát tesznek a lakók, s ezen cseppnyi lángok kísérik a ballagókat végig a sétálóutcán.

A Szalamanderes menet a Városház térről indulva a Széchenyi és a Kazinczy úton keresztül a Petőfi-térig tart. Útközben a Földes Ferenc Gimnázium falán egy emléktáblát is megkoszorúznak a hallgatók, amely tábla annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben az iskola épületében kezdte meg működését.

A Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződik, miközben a bányászlámpások körbe állják a teret, lámpájukat lábukhoz téve. A zászlók és a Valétaelnökök az oszlopokkal szemközti lépcsőkön sorakoznak. A karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a Valétaelnökök átadják a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. Ezek után még egyszer felcsendül a búcsúnóta, s így a Szalamander véget ér.

Legyen Ön is részese a látványos belvárosi, a selmeci hagyományokat idéző eseménynek, búcsúzzon el az idén végzős miskolci egyetemistáktól június 22-én este 9-kor!

Jó szerencsét!

Üdv az Erdésznek!

Legyen fényes sikere a Kohásznak!

Tisztelet a Gépésznek!

Igazságot a Jogásznak!

Pénzt a Gazdásznak!

Vivát Bölcsész!

Egészséget a Világnak!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…