2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Lilaakác köz svéd módra

Ha meg kellene neveznem a krimik Hollywoodját, akkor Skandinávia, de  különösen Svédország mellett tenném le a voksom, hiszen mára tagadhatatlanul egymástól elválaszthatatlanná váltak.

Azóta pedig a sokak számára vélhetően ismerősen csengő íróknak, Stieg Larssonnak, a dán Jussi Adler-Olsennek, vagy a norvég Jo Nesbonak köszönhetően világszerte növekvő számban szedi áldozatait a szórakoztató irodalom szóban forgó válfaja, a skandináv krimi (korábbi cikkeinkben már több kötetet bemutattunk). A magyar piacon idén a delikvensek sorához csatlakozott Ninni Schulman is, akinek nevét a Lány a hóban terjeszti a könyvesboltokban.

A történet szerint az újságíró foglalkozású Magdalena Hansson stockholmi házaséletének felszámolása után egy Hagfors nevű csendes kis faluba költözik hatéves kisfiával. Eddig nincs is semmi szokatlan – csakhogy a hősnőnek hamarosan csalódnia kell, mert korántsem a vágyott és remélt változást kénytelen megtapasztalni. Az ottani élet szilveszter éjjel felbolydul: eltűnik a tizenhat éves Hedda Losjő. Hogyan is eshet meg ilyesmi egy rendes, jól nevelt lánnyal a nyugodt, békés vidéken? Egészen egyszerűen úgy, hogy semmi sem az, aminek látszik… Ahogy az lenni szokott, Magdalena szakmai ártalomból, készakarva egyre jobban belemerül a nyomozásba, s egy idő után arra eszmél rá, hogy egyáltalán nem közömbös számára a gyilkossági eset. Mindeközben pedig fokozatosan lehull a lepel az elsőre ártatlannak tűnő faluról: senki sem egy ma született bárány…

Ninni Schulman debütáló regénye, a Lány a hóban, amely egy sorozat első kötete, 2010-ben jelent meg, s a szerző elnyerte vele a Värmlandi Irodalmi Egyesület ösztöndíját a legjobb
elsőkönyves író kategóriában.

Előfordulhat, hogy valaki kérdőn, kétkedőn vonja fel esetleg a szemöldökén azon okból kifolyólag, hogy az oknyomozó újságíró mint főszereplő, valamint a cím angol nyelvű fordítása hasonlóságot mutat az egyébként hatalmas népszerűséget elérő A tetovált lányéval. Ennek ellenére érdemes egy esélyt adnia a Lány a hóbannak, annál is inkább, mivel ha a vérfagyasztó bűncselekmény rendőrségi felderítésén túl sem kis izgalmat tartogatnak a falubeliek piszkos kis titkai. És mivel mindannyian közösségben élünk, ehhez azért akkora képzelőerő sem kell.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek