2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Lemondott Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

Lemondott Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

Lemondott Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója; az intézmény vezetője a tudomására jutott kormányzati szándékok miatt távozik a posztjáról március 25-ével. A főigazgató a tudomására jutott kormányzati szándékokkal indokolja távozását, ezek között említi az Esterházy-kincstár kiragadását az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből, illetve a Kelet-ázsiai Gyűjtemény áthelyezését a Szépművészeti Múzeumhoz. Szerinte ezek nem hozhatók összhangba a pályázatának célkitűzéseivel és az Iparművészeti Múzeum társadalmi rendeltetésével sem.
    “Szakmai és lelkiismereti okok mellett a jelzett kormányzati intézkedések végrehajtásának következményeiért a jogi és történelmi felelősséget sem tudom vállalni” – írja a főigazgató a január 24-én kelt levélben, amelyben a döntéséről értesítette Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét.
     Takács Imre 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől vezette az Iparművészeti Múzeumot főigazgatóként. 2007-ben Hiller István miniszter a szakma tiltakozását kiváltva mentette fel főigazgatói megbízása alól, ekkor Takács munkaügyi bírósághoz fordult. A testület megállapította, hogy a felmondás “formai hibában szenvedett”, és érdemi vizsgálat nélkül visszahelyezte a volt főigazgatót az intézmény élére, mire a miniszter ismét visszavonta vezetői megbízatását. Az immár jogerős bírósági ítélet alapján 2010 októberében Réthelyi Miklós nemzetierőforrás miniszter helyezte vissza az Iparművészeti Múzeum főigazgatói állásába Takács Imrét.
    A főigazgató Balog Zoltánnak írt levelében azt is bejelentette: felmondása után visszatérne korábbi munkakörébe, azaz főmuzeológusként dolgozna tovább.
    A január 24-én kelt levél indokai között szerepel az Esterházy-kincstár áthelyezése, erről 2012 szeptemberében beszélt először Varga Kálmán, az azóta a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központba olvadt Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, miután döntés született a felújítás alatt álló fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában működő középiskola kiköltöztetéséről. Varga akkor úgy vélte, hogy ebbe a szárnyba kerülhet az öltözeteket, fegyvereket, dísztárgyakat magába foglaló Esterházy-kincstár gyűjteménye is.
    A műkincsek áthelyezéséről decemberben kormányhatározat is született. Márciustól pedig a tervek szerint egy új intézmény, az Eszterháza Központ működteti a fertődi Esterházy-kastélyegyüttest, ahol egy új múzeumot és egy Joseph Haydn életművét kutató és bemutató zenei központot is létrehoznak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…