2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kulturális forgatag, sokszínűség Székesfehérváron

Kulturális forgatag, sokszínűség Székesfehérváron

Kulturális forgatag, sokszínűség Székesfehérváron, a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 szombati kiemelt helyszínén és fordított nap négy helyszínen Székesfehérvár volt a szombati kiemelt helyszíne a 2018. február 2-4 között már tizenkettedik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozatnak. A székesfehérvári Fejér megyei Művelődési Ház a vidéki nagyváros kategóriájában nyerte el a megtisztelő címet. A kiemelt helyszín mellett ezen a napon többszáz kultúrházban tartottak különféle színes programokat,  így a Családok éve alkalmából meghirdetett fordított napra is sor került négy művelődési házban országszerte.

A rendezvény tematikája idén a Helyben van a sokszínűség. Ennek jegyében február 3-án változatos programok fogadták fehérváron a látogatókat  és Novák Péter, zenész, színész, rendezőt, az eseménysorozat jószolgálati nagykövetét, védnökét, aki fiaival érkezett a helyszínre.
Az egyik leginnovatívabb helyszínnek a MobilArt alkotócsoport bizonyult, amelynek tagjai mobiltelefonnal késztenek fotókat. Novák Péter Horváth Renátával, az egyik fotóművésszel beszélgetett az alkotócsoport megalakulásáról, hitvallásukról. Az alkotó elmondta, hogy az okostelefonok térnyerése, folyamatos fejlődése óta megnőtt az amatőr fényképezők száma. Az alkotócsoportba azokat a mobilfotósokat várják, akik mobileszközeikkel az érték megjelenítésére, megörökítésére törekednek.
Novák Péter az idén 60 éves Derkovits Képzőművészeti Kör alkotó műhelyében a Kör vezetője invitálására gyümölcsökből komponált csendéletet festett egy festőbaknál, amit dedikált és ajándékba is adott a Fejér Megyei Művelődési Háznak. Az alkotóművészeti foglalkozásból gyermekei sem maradtak ki: ők a várva várt húsvétra gondolva nyulat festettek.
A Dínomdánom családi foglalkozáson a Játszótárs Játékkészítő Műhely konduktoraival farsangi maszkokat, álarcokat készítettek a látogatók, a legszínesebb dekorációkkal: színes madártollakkal, csillámló matricákkal, öntapadós csipkerátéttel – az alkotásnak csak a képzelet szabott határt.

A Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjéhez csatlakozva kezdetét vette a Családok éve során zajló „Fordított napok” folyamata is, melynek lényege, hogy a szülők saját tapasztalatot szerezzenek gyermekeik különórás tevékenységeiről, ezáltal kicsit saját csemetéjük szemével lássák a világot. Így ma négy művelődési házban vehettek részt gyerekek és szüleik ilyen fordított napon.
A komáromi Monostori Erődben csavartak egyet a programon: náluk ma a közös bábkészítésen túl a szülők nem saját kútfőből meséltek: a lurkók instrukcióit követve kellett történetet szőniük.
Sárospatakon, A Művelődés Háza és Könyvtára intézményben számos fordított napi program között a táncházban gyermek táncos is tanította a felnőtt érdeklődőket és a többi gyermeket, a délelőtti kreatív játszóház és kézműves foglalkozások során pedig a gyermekek vezették rá a felnőtteket, hogyan is kell a különböző tárgyakat elkészíteni.
Székesfehérváron két kultúrházban is várták fordított nappal az ott lakók apraját és nagyját, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egyebek mellett a szülők készítették a gyerekek, míg a kicsik a felnőttek álarcát, amelyet követően közös családi beöltözős farsangi mulatsággal várták a családokat. A másik fehérvári kultúrházban, a Művészetek Házában a számos esemény mellett nyitott műhely programokkal várták az érdeklődőket, ahol a felnőttek hobbijait a gyermekek, míg a lurkók szakköreinek tevékenységeit szüleik és nagyszüleik próbálhatták ki.
A rendezvény szervezői arra biztatják az ország művelődési házait, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal alkalmából elindított „fordított napok” eseménysorozatot minden településen szervezzék meg a családok évében, 2018-ban, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy a szülők is belekóstolhassanak, személyes élményekkel gazdagodjanak gyermekeik különórás tevékenységeikről.

Holnap is folytatódik a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozata, melynek harmadik, vasárnapi kiemelt helyszíne a kistelepülések kategóriájának győztese, az ezerötszáz lelkes Hidasnémeti lesz. A szervezők pálinkamustrával, helyi ízek versenyével, és a helyi csoportok előadásokkal várják a látogatókat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…