2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Közigazgatási ösztöndíjprogram indul fogyatékos hallgatóknak

Közigazgatási ösztöndíjprogram indul fogyatékos hallgatóknak

Közigazgatási ösztöndíjprogramot hirdet a kormány fogyatékossággal élő hallgatóknak. Az esélyegyenlőséget szolgáló program célja, hogy a fiatalok munkatapasztalatot szerezzenek a minisztériumokban, és így megnyíljon előttük az elhelyezkedés lehetősége – jelentette be Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.


A tárca háttérintézménye, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) által meghirdetett pályázatra hétfőtől lehet jelentkezni február 7-ig. A felvételt nyerő ösztöndíjasok várhatóan márciustól három hónapot tölthetnek napi négy órában egy minisztériumban, és havi 50 ezer forint adómentes ösztöndíjat is kapnak.

 

A kiválasztott húsz fiatal szakirányú munkatapasztalat-szerzését – egy másik pályázaton nyertes – mentorok segítik majd, akik az egyes tárcák kormánytisztviselői közül kerülnek ki, és a programban ők is havi 50 ezer forintot kapnak. Hozzátette: ha nagyon sokan jelentkeznek a pályázatra, akkor elképzelhető, hogy növelik majd a létszámot.

 

A pályázat január 20-tól a www.kih.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Az államtitkár elmondta, már megkezdték a fogyatékkal élő hallgatók munkaállomásainak kiépítését a minisztériumokban, így például a látássérült ösztöndíjasokat egy számítógépes felolvasó program segíti.

 

Tapolczai Gergely (Fidesz) siket országgyűlési képviselő – jelnyelvtolmács segítségével – azt közölte, hogy történelmi pillanatnak tartja a program elindítását, és a Fidesz-KDNP nevében is üdvözli az új kezdeményezést, amely új kapukat nyit meg a fogyatékkal élő fiatalok előtt a közigazgatási munka felé.

 

A Gyurcsány-korszakban – folytatta – zárva voltak ezek a kapuk a fogyatékos emberek előtt, de még az egészséges fiataloknak is nagyon nehéz volt a közigazgatásba bekerülniük. A munkatapasztalat-szerzést célzó programra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány számára a tanuláson és a munkán van a hangsúly, nem a segélyezésen.

 

Úgy látja, a kormányzat pozitív példáját követniük kellene a nyílt munkaerő-piaci szereplőknek is, mert tapasztalatai szerint a munkaadók egy része fél a fogyatékossággal élő emberek alkalmazásától. A képviselő ezzel kapcsolatban a „lelki”, illetve a „fejekben történő” akadálymentesítést, a tudatformálás fontosságát hangsúlyozta.

 

Balatoni Monika beszámolt egy másik, a fogyatékossággal élőket segítő kormányzati programról is. Elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a kormányablak-ügyintézők alapképzésében február második felétől megjelenik az úgynevezett „érzékenyítő” képzés, amely a fizikai mellett a „lelki” akadálymentesítést segíti.

 

Arról beszélt, hogy az ügyfélbarát közigazgatás kifejezés nemcsak az ügyintézők gyorsaságát, kedvességét jelzi, hanem azt is, hogy az ügyfelek egyenlő esélyekkel rendezhetik ügyeiket a kormányablakoknál.

 

Elmondta azt is, mind az ösztöndíjprogramot, mind pedig az érzékenyítő képzést három, fogyatékossággal élő fiatal szakértő segítette: Weisz Fanni, Markos Ádám és Szentgáli-Tóth Boldizsár, akik várhatóan az egyetemi képzésbe is bekapcsolódnak majd.

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek