2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 350 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Közel kétezer diák élvezte a színház ifjúsági programjait az évad első felében!

Közel kétezer diák élvezte a színház ifjúsági programjait az évad első felében!

Tavaly közel 2100 diákhoz jutottak el ifjúsági programjaink, idei évadunk feléhez érve a tantermi és beavató előadásaink pedig már most megközelítik ezt a számot.

A 2012/2013-as évad óta a Miskolci Nemzeti Színház minden évben szervez a megye oktatási intézményeibe olyan előadásokat, melyek az ifjúságot célozzák. Színházi nevelési programunk azonban több évtizedes múltra tekint vissza: már a kilencvenes években is fontos része volt az évadok műsortervének. A felújított Játékszín – ami akkoriban a Theat-Room nevet viselte – az Antigoné beavató előadásával nyílt meg. Ezt követte három évadon át egy-egy új bemutató (Hamlet, Csongor és Tünde, A szecsuáni jólélek), melyek után a diákok szintén beszélgethettek az alkotókkal.
Seres Ildikó színművésznő – aki végzett drámapedagógus is – idén vette át a program művészeti vezetését. – Színházi nevelési programunk nagy reneszánsza a jelenlegi színházvezetés szándékának és az erre irányuló pályázatoknak köszönhető. A „Színház és Tudás” (SZI-TU) és a „Színház és Világ” (SZI-VI) című komplex színházi nevelési programoknak hála, mára kiváló együttműködés alakult ki a város iskoláival – mondja Seres Ildikó.
A 2017/2018-as évadban 15 intézménybe jutottak el beavató és tantermi előadásaink. Összesen 2085 fő vett részt a programokon, melyek között szerepeltek táncbeavató előadások, nyílt próbák, érzékenyített és tantermi előadások. Idén az Édes Anna és a Három nővér megtekintése előtt és után beszélgetnek színészeink a tanulókkal a darab tartalmáról, és arról, miért is fontos a színház mint élő műfaj.
Az ifjúsági programok legnépszerűbb elemei az úgynevezett tantermi előadások. A színházi szakma, a pedagógusok és a közönség egyaránt hitet tesznek a műfaj kivételes fontossága mellett.
Az elmúlt évek miskolci tantermi előadásai a Cyber Cyrano, a Kövek, a Csendes Óceán, a Szociopoly, valamint a Pirézek voltak. Idei új bemutatónk a Szőcs Artur rendezte Pályaválasztás című darab, melynek szereplője Somhegyi György. Évek óta nagy sikerrel fut a Klamm háborúja is – Fandl Ferenc színművész rendezésében és előadásában –, amely már túl van az 50. előadáson. A történet egy paranoiás tanár és egy osztály különös háborújának történetét tárja a diákok szeme elé.
Fandl Ferenc arra akart rávilágítani az előadás során, hogy milyen fontos az egymás közti kapcsolatok építése, ápolása, az egymásra való odafigyelés, az empátia, a tolerancia az életünkben. Nem csak egymás közt, hanem a pedagógusok irányába is.
– Nagy öröm számunkra, hogy mindkét futó produkcióra óriási az érdeklődés, idén 18 iskolába volt lehetőségünk eljutni. A tantermi előadások általában a középiskolás korosztályt foglalkoztató témákat, problémákat feszegetik: kiközösítés, bántalmazás, bizonytalan jövőkép, stabil családi háttér hiánya, kommunikációs problémák. Mindemellett az aktuális társadalmi feszültségekre is reagálnak – teszi hozzá Seres Ildikó.
Somhegyi György a Pályaválasztás című előadást viszi el a borsodi intézményekbe, ahol a diákok előtt álló komoly döntésről beszélget több száz tanulóval a foglalkozások során. A színművész tapasztalata, hogy a fiatalok nagyon gyakran kérdeznek vissza, érdeklődnek az előadás alatt. Elindul közöttük egy diskurzus arról, amin mindannyian átestek vagy át fognak esni, és ez rendkívül fontos ennél a tantermi produkciónál.
A diákoknak szóló produkciók mellett a színház lehetőséget biztosít iskolai csoportoknak színházbejárásra, ahol megismerkednek a színház történetével, valamint a kulisszák mögé is beleshetnek. Célunk, hogy a miskolciak közelebb érezzék magukat a színházhoz, és beleláthassanak a színház különleges világába. Tavaly 27 alkalommal több mint 720 fő vett részt színházbejáráson, idén pedig az évad kezdetétől általában heti két alkalommal érkeznek teátrumunkba osztályok, diákcsoportok.

Fotók: Hajdufi Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci…
Így tehetünk a jobb közérzetért és a jobb jegyekért Elkezdődött az iskola, ami a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt kihívás. Ilyenkor kicsit jobba…

További cikkek

Határtalan komfort és elegancia együtt? Igen, lehetséges! A legtöbb ember számára problémát okoz a megfelelő téli viselet kiválasztása. Különösen akko…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum