2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Költészettel segítenek a sztárok

Nehéz sorsú gyerekekről versel Nyári Dia és Istenes Bence

 Nem mindennapi akciót indítottak el a hazai sztárok hazánk egyik legismertebb költőjével karöltve. A héten startolt kezdeményezés az SOS Gyermekfalvakra és az ott nevelkedő gyerekekre hívja fel a figyelmet egy online videósorozattal, amelyben többek között Nyári Dia, Istenes Bence és Pintér Ada tolmácsolásában ismerhetjük meg Karafiáth Orsolya költeményeit, melyeket a gyermekfalvak lakóinak történetei inspiráltak.

 “A gyerekkor és a felnőtté válás problémái és éles helyzetei – bár mindenki életében ugyanazok – azoknak, akik erős hátránnyal indulnak, sokkal nagyobb küzdelemmel járnak a mindennapokban. Azonban, ha segítséget kapnak, és főleg szeretetet, tovább tudnak haladni a felnőttlét felé akkor is, ha lelkük számos sérüléssel és fájdalommal van tele” – mondta el Karafiáth Orsolya, aki az elmúlt hetekben mélyebben is megismerte az SOS Gyermekfalvak lakóinak mindennapjait, hogy aztán versbe szedje ezeket a történeteket. Hiszen a Vanish kezdeményezésének köszönhetően a következő hónapokban olyan ismert emberek tolmácsolásában hangoznak majd el a nem mindennapi gyereksorsokról írt költemények, mint Nyári Dia, Istenes Bence, Dobó Kata, Molnár-Szilágyi Sylvi és Pintér Ada.

Közös erővel egy jobb életért

A videósorozat célja, hogy megmutassák, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülő-hálózata rengeteg nehéz sorsú fiatal életét varázsolja szebbé. Olyan gyerekeknek adnak lehetőséget egy jobb életre, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek együtt a szüleikkel, és akár mentálisan vagy fizikálisan is bántalmazásnak voltak kitéve, mielőtt nevelőszülőhöz kerültek. A szervezetet számos módon támogathatjuk, a Vanish pedig most azért buzdít összefogásra, hogy a termékeik eladásából összegyűjtött összeggel közösségi mosodákat építhessenek, illetve az intellektuális értelemben a korukhoz képest rendkívül lemaradt, pszichésen és a tanulmányaikat tekintve hátrányos helyzetben lévő gyerekek fejlesztését támogassák a gyermekfalvakban. Az első verseket már mindenki megismerheti Karafiáth Orsolya, Nyári Dia, Istene Bence és Pintér Ada előadásában saját Instagram és Facebook oldalaikon, a nyár folyamán pedig további történetekkel készülnek a sztárok.

Már egy apróság is sokat segíthet

“Az emberek nagy része nem szembesül a mindennapok során azzal, hogy milyen is lehet a nélkülözők élete. Pedig az országon belül is óriási különbségek vannak és a társadalmi szerepvállalás nagyon fontos, főleg, ha a lehetőségeink adottak erre. Már 50 forint támogatás is nagyon sokat jelenthet, hiszen sok kicsi sokra megy” – mondta el Nyári Dia, aki szerint a nevelés során nagyon fontos, hogy már kiskorban arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy legyenek elfogadóak a társaikkal szemben. Kisfia, Zétény nevelése kapcsán számára az az elsődleges, hogy megismertesse vele azt, hogy az emberek mennyire sokszínűek és ez így van jól. Büszke rá, hogy gyermeke egyáltalán nem előítéletes és Zéti számára a játszótéren is ugyanolyan játszótárs egy kerekesszékes vagy egy látássérült kisgyerek is.

Talán a leginkább testhezálló verset Istenes Bence olvassa fel, aki egy SOS apuka és nevelt kisfiának beszélgetéséről mesél, melynek témája, hogy hogyan udvaroljon a költemény kis főhőse iskolai kiszemeltjének. „Nagyon bírom ezt a verset, nagyon érdekes érzés lesz, amikor az én fiaim lesznek majd először szerelmesek és jönnek hozzám segítségért! Ebből a kis történetből is látszik, hogy az SOS-es gyerekek is ugyanazokkal a dolgokkal szembesülnek a mindennapok során, mint többi gyerektársuk, és jó tudni, hogy nekik is ott van az SOS anyukájuk és SOS apukájuk, akikhez a problémáikkal fordulhatnak!” – tette hozzá Bence.

Nincs különbség gyerek és gyerek között

Pintér Ada nemcsak azért örült, hogy részt vehet a kezdeményezésben, mert már régóta figyeli és korábban is személyesen segítette az SOS Gyermekfalvak működését, de annak ellenére, hogy a versmondás nem áll annyira közel hozzá, kimondottan magáénak érezte Karafiát Orsi számára írt versét. „Egy olyan kislány történetébe enged betekintést az általam felolvasott vers, aki nap, mint nap azon dolgozik, hogy leküzdje beszédhibáját. Mivel gyerekkoromban raccsoltam, tudom, hogy milyen kicsit kirekesztettnek lenni. Pedig minden ember egyformán értékes, a cél pedig az, hogy mindenki ugyanazokat a körülményeket és bánásmódot kapja meg kiskorától kezdve, hogy teljes életet élhessen. Hiszen ahhoz kétség sem férhet, hogy nincs tisztább a gyermeki örömnél, a mostani összefogás pedig segít abban, hogy ezt minél több gyerek megtapasztalhassa” – mondta el Ada.

A sztárok által elmondott versek ezeken a linkeken érhetők el:

Karafiáth Orsolya: https://www.instagram.com/p/CCWO_vqhNLl/

Nyári Dia: https://www.instagram.com/p/CCWipVhhL6E/

Pintér Ada: https://www.instagram.com/p/CCcyRLBC0bf/

Istenes Bence: https://www.instagram.com/p/CCdJC0MITKH/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek