2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Kollerit: A tizedik

Kollerit: A tizedik, Magyarország területéről leírt ásvány

A Nemzetközi Ásványtani Társaság a napokban ismerte el új ásványfajként a kolleritet, ezzel tízre emelkedett a Magyarország területén felfedezett ásványok száma. A példányokat Koller Gábor gyűjtötte 2009-ben a Pécshez tartozó vasasi feketeszén-külfejtés egyik égő meddőhányóján. Ennek az ásványnak újabb leletei azóta sem kerültek elő. A gyűjtő felismerte, hogy a lelőhelyről korábban nem látott ásványról van szó, ezért meghatározás céljából példányokat küldött a Herman Ottó Múzeumba. Az ásvány leírását a következő kutatók végezték el: Fehér Béla (Herman Ottó Múzeum, Miskolc), Sajó István (Pécsi Tudományegyetem), Kótai László (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest), Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem), Martin Ende (Bécsi Egyetem), Herta Effenberger (Bécsi Egyetem), Mihály Judith (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest) és Szabó Dávid (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest).
A kollerit egy rombos rendszerben kristályosodó, víztartalmú ammónium-vas-szulfit-hidroxid, képlete: (NH4)2Fe(SO3)2(OH) • H2O. Szulfitok a természetben nagyon ritkán fordulnak elő, a kollerit mindössze a 11. ismert szulfition-tartalmú ásvány a világon. Az ásványt a kutatók Koller Gábor pilisborosjenői ásványgyűjtő tiszteletére nevezték el. A típuspéldányok a Herman Ottó Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében kerültek elhelyezésre.
A kolleritet a nagyközönség március 9-10-én a Miskolci Egyetemen megrendezésre kerülő Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, a Herman Ottó Múzeum asztalánál tekintheti meg. Az ásványt Fehér Béla mutatja be előadásában a rendezvény szombat délutáni programjában.

Képek:

1. Sárga, tűs kolleritkristályok sugaras halmazai. Koller Gábor gyűjteménye. Fotó: Tóth László.
2. Koller Gábor a gyűjtő és névadó, kezében egy kolleritet tartalmazó kőzetpéldánnyal. Fotó: Szilágyi Zsófia.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek