2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Két különleges teremtmény – egyszerre

Helene Wecker A gólem és a dzsinn című történelmi témájú fantasyja a 2014-es megjelenése után hetekig uralta az olvasási listákat. Sikere nem véletlen, hiszen regényében a fantasy vonal mellett az olvasó elé tárja a tizenkilencedik század végi New York bevándorlókkal teli, színes portréját.

Szórakoztató jellege mellett, történelmi vonatkozása miatt is sokan érdekesnek fogják találni Wecker regényét.

A gólem és a dzsinn két különös teremtmény találkozásáról és mindennapi küzdelmeiről szól. Chavát, a gólemet gazdája egy házasodni vágyó férfi kérésére teremtette és kíváncsisággal, valamint számos emberi tulajdonsággal ruházta fel. Ám gazdája és a férj-jelölt váratlanul meghal, így Chava magára marad és egyedül kénytelen bologulni New York színes és veszélyes forgatagában; egyedül egy new yorki rabbi van segítségére.

A dzsinn története teljesen eltérő; Ahmad, a varázslény évszázadokkal ezelőtt született egy szír sivatagban, majd egy lámpásba került bezártságra. Később egy new yorki bádogos szabadítja ki hosszan tartó fogságából. A gólem és dzsinn, habár két merően elétrő tulajdonságokkal rendelkező lény, mégis képes barátságot szőni. Filozofálgatásaik, merengéseik az élet kérdésein, az élet értelmének keresése mind hozzátartoznak a két főhőst foglalkoztató kérdéskörhöz. Habár nem emberek, az általuk felvetett kérdések mégis nagyon emberiek és kétségkívül az olvasót is el fogják gondolkodtatni. Vajon a gólem és dzsinn is rendelkezhet emberi érzésekkel, vágyakkal és viselkedhet emberien?

A regény lassan indul be, ám az izgalmas karakterek kárpótolják az olvasót ezért. Wecker gondoskodik róla, hogy az olvasó, a gólem és a dzsinn szemszögét is megismerhesse. A gólem és a dzsinn inkább mondható egy jó fantasynak, mint egy történelmi regénynek, mivel az utóbbihoz nem elég hiteles; egy túlságosan idealizált világot mutat be, ahol a bevándorlók az egymással való konfliktusok nélkül élik a mindennapjaikat.

A gólem és dzsinn a különleges hangulatával fogja magához láncolni az olvasóit. Wekcer regénye egy szép történet egy megható barátságról és közös küzdelemről a tizenkilencedik századi New Yorkban. Bátran ajánlható a fantasy szerelmeseinek, valamint azoknak, akik szeretik, ha egy fantasynak a földöntúli mellett történelmi vonatkozása is van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…