2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Jót tenni mindig jó, a karácsonyi időszak pedig tökéletes alkalom arra, hogy belekezdj!

Jót tenni mindig jó, a karácsonyi időszak pedig tökéletes alkalom arra, hogy belekezdj!

Valami jót cselekednél az ünnepek alatt, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Akár egyénileg, akár másokkal együtt szeretnél jót tenni, a Hősök Tere Kezdeményezés összegyűjtött néhány tippet, amivel szebbé teheted mások számára az ünnepi időszakot.

A jócselekedetnek rengeteg formája lehet: az apró figyelmességtől kezdve a másokért való kiállásig. A lényeg, hogy ne csak gondolj rá, hanem tedd is meg! Hidd el, minden apró tett számít, amit másokért teszel. Íme, néhány tipp, amivel az ünnepek hétköznapi hősei lehetünk:

–        Apró ajándék idegeneknek: Készíts karácsonyi üdvözlőlapot, mézeskalácsot vagy aprósütit és add oda a buszsofőrnek, ellenőrnek, pénztárosnak, takarítónőnek, utcaseprőnek, stb. Gyakran észre sem vesszük őket, pedig biztosan jól esik nekik is a dicséret és a figyelmesség.

–        Karácsonyi teázás: Szervezz a társasházban, lakóközösségben vagy munkahelyeden karácsonyi teadélutánt. Beszélgess az emberekkel, kérdezd meg tőlük, hogy vannak. Lehet, hogy régóta nem tette ezt meg senki.

–        Apró figyelmesség: Ha ismersz olyat a környezetedben, aki egyedül tölti az ünnepeket, karácsony előtt látogasd meg és vigyél neki egy kis ajándékot.

–        Forró ital, tea: Sokan töltik az ünnepeket az utcán. Segíts nekik forró teával, meleg élelemmel, egy apró ajándékkal, egy csomag mézeskaláccsal, takarókkal, stb.

–        Csatlakozz egy segítő szervezethez: Rengeteg jó ügy van és rengeteg szervezet, akik nap mint nap dolgoznak ezekért az ügyekért. Barátaiddal, kollégáiddal kezdjetek gyűjtésbe egy szervezet javára vagy csatlakozzatok egy meglévő kezdeményezéshez, karácsonyi kampányhoz!

–        Ajándékvásárlás helyett: A családoddal, barátaiddal dönthettek úgy, hogy ajándékok vásárlása helyett az erre szánt összeget egy vagy több jó ügyért dolgozó szervezetnek adományozzátok. A jótett biztosan szép ajándék mindannyiótok számára!

–        Ha mégis ajándékot veszel…: Sok olyan terméket találsz ma már, amiknek a megvásárlásával jó ügyeket is támogatsz. Ha mindenképpen szeretnél ajándékot venni, keresd ezeket a termékeket!

–        Ha nincs időd, de szeretnél segíteni: A non-profit szervezetek számára az egyik leghasznosabb segítség a pénzbeli támogatás. Hidd el, bármekkora összeg számít, hiszen sok kicsi sokra megy. Ha egy forralt bor árát tudod rászánni, azzal is segítesz! Ha lehetőséged van, legyél rendszeres támogató. Ez a fajta támogatás segíti legjobban a fenntartható működést! Már havi 1-2 kávé árával is jobbá teheted a világot!

 

„Általában segítőkésznek tartjuk magunkat, de valójában sokkal többször gondolunk a jótettekre, mint ahányszor cselekszünk is. A karácsonyt a szeretet ünnepének tartjuk: nem is kell jobb alkalom arra, hogy elkezdjünk tenni másokért. Mindegy, hogy egy apró gesztus vagy nagyobb segítség: az a fontos, hogy tegyünk önzetlenül egy másik emberért! Tegyük meg az első jótettet, a többi már könnyebb lesz, természetesebben jön majd.  Mi az összefogásban hiszünk, azt keressük, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt. Támogass minket vagy támogass egy másik jó ügyet! A lényeg, hogy ha van rá lehetőséged, tegyél! Ezzel minket is közelebb viszel ahhoz, hogy megvalósítsuk a küldetésünket” – nyilatkozta Horváth Judit, a Hősök Tere Kezdeményezés fundraising munkatársa.

A Hősök Tere kezdeményezés azért dolgozik, hogy minél többen merjünk tenni és kiállni egymásért. Hogy a cselekvő együttérzés természetes legyen. Hiszen mindannyiunknak jó érzés, ha tudjuk, hogy számíthatunk egymásra. Nézd meg a Hősök Tere Kezdeményezés honlapján, hogyan támogathatod a munkájukat és hogyan válhatsz te is a hétköznapok hősévé. Ha pedig van egy jótettről szóló történeted, oszd meg másokkal Facebook-on vagy Instagramon, és használd a #hetkoznapihosok és a #merjtenni hashtageket!

 

Jócselekedetekben gazdag, békés, boldog ünnepeket kívánunk!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek