2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

IX. Miskolc Város Ifjú Szónoka

A verseny Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK) szervezésében kerül megrendezésre megyénk – többségében – végzős középiskolai tanulóinak részére.
A verseny célja az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra.

Az idei verseny  témája: „Ott van a haza, hol a haszon”… (Katona József). A versenyfeladatról 4 perces, szabadon előadott beszédet kell tartani, amely kapcsán a Zsűri értékelni fogja, ha a beszéd tartalmához a diákok valamilyen helyi kötődést (Miskolc, mint megyeszékhely) is tudnak kapcsolni.

Az előre elkészített beszéden túl a Versenyzőknek a helyszínen kiosztott témából is kell egy 2-3 perces rögtönzött beszédet tartani.

Az idei versenyre 21 (nem csak végzős) diák jelentkezett, amely szám a verseny eddigi történetének rekordját jelenti. A jelentkezési csúcs egyik magyarázata lehet az Igazságügyi Minisztérium vidéki jogi oktatás támogatására alapított ösztöndíj-programja, nevezetesen a „IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíja” és a „IM Tanulmányi Jogászösztöndíja”,  amelyek növelték a miskolci jogi kar népszerűségét. A megye több iskolájából jelentkeztek diákok:
Miskolcról: Miskolci SzC Andrássy Gyula Szakközépiskolája, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Herman Ottó Gimnázium, Földes Ferenc Gimnázium, Fráter György Katolikus Gimnázium, Lévay József Református Gimnázium;
a megye más részéből: Bocskai István Katolikus Gimnázium, Szerencs – Irinyi János Református Szakgimnázium, Kazincbarcika – Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma.

A szónokverseny díjai:
1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet.   
2. Miskolc város díjai.
3. A miskolci jogi kar részéről: egyrészt 1 db 100 000 Ft értékű Primus Ösztöndíj,  másrészt a helyezettek és tanáraik részére értékes retorikaelméleti művek.
4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, XVII. Országos Kossuth-szónokversenyen; a versenyen arra alkalmasnak ítélt versenyzők felkérést kapnak Miskolc város ünnepi rendezvényein szónoki beszédek előadására. (A tavalyi verseny győztese, Tamás Marcell az idei, 17. Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen harmadik helyezést ért el, és két különdíjat is megszerzett; a versenyre a jogi kar retorika oktatója, dr. Szitás Benedek készítette fel.)
5. Különdíjak: „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány által felajánlott díj a legszebben, a legtisztább kiejtéssel beszélő versenyzőnek; „Kossuth Szövetség” különdíja a legszebb stílusban beszélő versenyző részére.

A verseny zsűrije:
Elnök: Dr. Koltói Ádám docens, az  Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja
Szavazati joggal rendelkező 4 tagja:
Csemáné dr. Váradi Erika, a jogi kar dékán-helyettese
Marien Anita osztályvezető MMJV PH Polgármesteri Kabinet Kulturális és Városmarketing Osztály
Szabó Máté osztályvezető MMJV PH Polgármesteri Kabinet Sajtó és Kommunikációs     Osztály
dr. Szitás Benedek, a jogi kar retorika tanára
Tanácskozási joggal rendelkező tagok:
Mészáros András, a „Bárczi Géza” Kiejtési Alapítvány kuratóriumi elnöke
Gavlik István, a „Kossuth Szövetség” örökös, tiszteletbeli elnöke    

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek