2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

HON-i emlékezet

Kazincbarcika város Önkormányzata, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének Dr. Padányi Marius Területi Elnöksége, valamint a Barcika Art Kft, 2014. november 21-én pénteken a Mezey István Művészeti Központban a hadirokkantak, hadiözvegyek és hadiárvák tiszteletére HON-napot rendezett.

Ennek része volt az „EMLÉKEK A HADAK ÚTJA MENTÉN…” című kiállítás megnyitása. A tárlat Dulai Lajos ózdi ny. kohászati dolgozó és Bagyal József kazincbarcikai ny. alezredes magángyűjteményéből lett összeállítva.

Dulai Lajos huszonöt éve gyűjti a bajonetteket és a katonai késeket. Gyűjteményének első becses darabját az anyai nagyapjától kapta, amit az első világháborúból hozott haza. Európa számos országából, sőt még Amerikából is vannak bajonettek a kollekciójában. A gyűjteményének legszebb és legértékesebb darabja Dulai Lajos számára az I. Vilmos Porosz király német császár katonáinak szabjaszuronya 1871-ből.

A kiállítást Szombati Emese mérnök-őrnagy nyitotta meg. Köszöntőt mondott Bagyal József a HONSZ területi elnöke. Közreműködött a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium énekkara.

Kép és szöveg:- Kerékgyártó Mihály –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek