2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Hanuka Miskolcon és Debrecenben: az EMIH 20 év óta először vidéken is hanukai ünnepségeket szervezett

Hanuka Miskolcon és Debrecenben: az EMIH 20 év óta először vidéken is hanukai ünnepségeket szervezett

Budapesten idén 20. alkalommal rendez hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), ám az idei évben először két vidéki nagyvárosban, Debrecenben és Miskolcon is felgyúltak Hanuka lángjai az EMIH által szervezett ünnepségen, a városok központjában.

Mindkét helyszínen több százan vettek részt a különleges eseményen, Miskolcon pedig az ünnep előtt az EMIH szeretetszolgálata, a CEDEK osztott 30 rászoruló családnak tűzifát, melyet Mága Zoltán hegedűművész és az EMIH adománygyűjtésének segítségével szerzett be a karitatív szervezet.
A Hanuka a fény ünnepe. Az elnevezés a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet. A fény ünnepén idén első alkalommal az EMIH nem csupán a már megszokott budapesti helyszínen, de két nagyvárosban, Miskolcon és Debrecenben is köztéri ünnepséget szervezett.
A miskolci hanukai ünnepség előtt, december 17-én, vasárnap délelőtt, a nagyvárostól nem messze, Sajóbábonyon osztott tűzifát az EMIH szeretetszolgálata, a CEDEK. Az adományosztás során mintegy harminc, nehéz körülmények között élő nagycsaládnak tudott komoly segítséget nyújtani a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat önkéntesei segítségével. A tűzifaosztás Köves Slomó vezető rabbi és Szilágyi Nóra a CEDEK Szeretetszolgálat vezetőjének részvételével, illetve Mága Zoltán hegedűművész támogatásával és az EMIH adománygyűjtésének segítségével valósulhatott meg.
Ezt követően Miskolc városában, a Centrum előtti téren került sor a hanukai gyertyagyújtásra, melyre legalább 200-an látogattak ki. Az egybegyűlteket Szilágyi Nóra köszöntötte, és mesélt a CEDEK, többek között Miskolcot is érintő ételosztásairól, egyéb karitatív akcióiról. A jó hangulatról egész este a Sabbathsong Klezmer Band gondoskodott. Az eseményen Köves Slomó vezető rabbi kifejtette, hogy a sötétséget, a tudatlanságot, az előítéleteket csak fénnyel, tudással lehet legyőzni, ezért is örül annak, hogy az EMIH helyi közössége egyre több programot szervez Miskolcon Fuchs Joshua rabbi vezetésével, aminek köszönhetően napról napra jobban ismerik a szervezetet és a zsidóságot magát is a városban.  Fuchs rabbi beszédében hangsúlyozta, hogy noha még csak másfél éve van családjával Miskolcon, de nagyon megszerette a várost és az itt élő embereket. Mindenki kedvesen fogadta őket, és az ilyen estéken, mint a mai, meg kell érteni, hogy a csoda nem csak természetfeletti dolog lehet, de a mindennapok sikereit, például azt, hogy ennyien látogattak ki a hanukai gyertyagyújtásra, szintén nagy becsben kell tartani. Szabó Máté, a Miskolci Színház művészeti vezetője egy személyes történetet mesélt el Hanuka alkalmából: elmondta, hogy egy családi drámát követően kezdett el az Óbudai zsinagógába járni, ahol egyből befogadták, és napról napra elkezdte érezni, hogy legyőzte a történelmet, hogy valami ismét folytatódik, ami megszakadt. Mint elmondta, ma már tudja, hogy a zsidóság nem Auschwitz, és a fények, melyeket az ünnepeken gyújtunk, azt a bizonyos sötétet megszűntetik, és melegséget hoznak odabentre, belülre, ahol mindannyian magunk vagyunk. Mint mondta: „Zsidónak lenni nem csupán fájdalmat jelent, hanem ahogyan most is: a hidegben is melegséget és közösségi élményt.”  Az eseményen Freund Jenő, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke is részt vett, míg a hanukia gyertyáit Dr. Kriza Ákos polgármester, Fuchs rabbi és Köves Slomó gyújtották meg.
Az EMIH Debreceni Hitközsége is december 17-én szervezett köztéri gyertyagyújtást, ahol szintén közel 200 fős tömeg gyűlt össze. Köves Slomó vezető rabbi beszédében elmondta: „A hanukai gyertyagyújtáshoz szükség van olajra és kanócra, de egy dolog még ennél is fontosabb: hogy legyen valaki, aki valóban meg is gyújtja a gyertyát, különben nem láthatjuk meg a sötétséget legyőző fényt. Ezért is nagy dolog, hogy Faigen Sámuel rabbi és családja átvitt értelemben is minden nap megteszi ezt az itt élő zsidó közösség számára, és hogy ezt megtehesse, ahhoz a város polgármesterének pozitív hozzáállása is létfontosságú.”
Faigen Sámuel rabbi beszédében elmondta, hogy az elmúlt hét év alatt nagyon megszerették családjával a várost, és csak pozitívan tud beszélni az itt lakókról. Dr. Papp László polgármester pedig kifejtette: „Nagy dolog, hogy amikor Európában számtalan sötét történelmi korszakot kellett már átélnünk, egy magyar városban, Debrecenben minden vallási felekezet együtt ünnepelhet. Külön öröm számomra, hogy a helyi zsidó közösség ilyen élettel teli, vidám emberekből áll, akik most megmutathatták egyik fontos ünnepüket azok számára, akik eddig nem ismerték a hanukai csodát.” A debreceni eseményen részt vett Dr. Barta Elek, a Debreceni egyetem rektorhelyettese és Dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…