2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Haladó hagyomány: itt a harmadik a SZEM Fesztivál!

Újra minden tekintet Miskolcra szegeződik.

Idén február 3-a és 8-a között tartjuk meg ismét a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban. Lesznek idén régi vendégek is, mind tavalyról és mind a tavalyelőtti első fesztiválról, akik színes, meglepő előadásokat hoznak különböző műfajokban. Kísérlet is érkezik, nem egy!

A 2015-ben immár harmadszor megrendezett SZEM (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) Fesztivál egy ötnapos színházi szemle, amelyen a legfiatalabb színházcsináló generáció tagjai mutatkozhatnak be egymásnak és a magyar közönség előtt. Az idei évben körülbelül 50 külföldi és körülbelül 70 magyar diák veszt részt a fesztiválon. A SZEM a találkozások színhelye, ahol a diákok együtt dolgoznak, kísérleteznek, miközben egymás munkáival is megismerkedhetnek. Az egyes csoportok egész estés előadásai mellett izgalmas workshopok, munkabemutatók és szakmai beszélgetések teszik teljessé a programot.

A 2015-ös fesztiválprogramot nem színházi műfaji szempontok szerint állítottuk össze, hanem arra törekedtünk, hogy igazán színes műsorból válogathassanak nézőink. Először képviselteti magát a fesztivál az amszterdami ArtEZ Művészeti Intézet, akik Kafka A kastély című sötét abszurdját hozzák el nekünk sajátos értelmezésben, és két év után újra lesz előadás a svájci Scuola Teatro Dimitriből: a Lopott arcok könyve egy ott tanuló magyar diák személyes munkája. A Shakespeare-évünkhöz kapcsolódóan két Shakespeare-témájú előadás is bekerült a programba – Varsóból szerelmes Shakespeare monológok és dialógok különböző feldolgozásai érkeznek Miskolcra, Bukarestből pedig a Szentivánéji álom lesz látható. Erős lesz a magyar egyetemek jelenléte az idei fesztiválon: a Színház- és Filmművészet Egyetemről jön Borbély Szilárd Nincstelenek című műve, egy zenés A brémai muzsikusok előadás, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukcióban létrejött nagy klasszikus Karnyóné musical-feldolgozása is. Kaposvárt pedig egy különleges Molnár Ferenc darab, A fehér felhő képviseli.

A fesztivál keretében több workshopot is tartunk, melyek révén a SZEM mintegy kihelyezett kara lesz a 150. születésnapját idén ünneplő budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnek. Tánc, zenés és ének kurzusok mellett idén például dramaturgiai kurzust is indítunk, hogy mindenki megtalálja a neki való workshopot. Kiállítást is szervezünk, lesznek közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések is – valamint lehetőséget biztosítunk a fesztiválon résztvevő 100 fiatal alkotóknak, hogy jobban megismerjék egymás munkáit, a próbák, workshopok és kísérőprogramok között pedig a fesztivált befogadó Miskolc városát is. Fontos és reméljük időtálló hagyomány indult útjának két évvel ezelőtt, és idén a harmadik SZEM fesztivállal is szeretnénk a miskolci közönségnek lehetőséget biztosítani arra, hogy betekintsen a fiatal európai színházcsinálók munkájába – és ezzel kitekintsen Európa új, fiatal színházi világába!

Az előadások
Franz Kafka: A kastély
ArtEZ Toneelschool Arnhem
(Arnhemi ArtEZ Színművészeti Akadémia)
Amszterdam – Arnhem / Hollandia

Lopott arcok könyve
Scuola Teatro Dimitri
(Dimitri Színművészeti Iskola)
Verscio / Svájc

William Shakespeare: Szentivánéji álom
Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”
(„I.L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Bukarest / Románia

Shakespeare: Szerelmes monológok és dialógok I. rész – Macbeth, Rómeó és Júlia
Shakespeare: Szerelmes monológok és dialógok II. rész – Hamlet, Troiluss és Cressida
Akademia Teatralna im. Aleksander Zelwerowicza
(Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia)
Varsó / Lengyelország

Grimm testvérek: A brémai muzsikusok
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Színész osztály III. év
Osztályvezető tanár: Dömötör András, Máté Gábor

Borbély Szilárd: Nincstelenek
Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Színész osztály IV. év
Osztályvezető tanár: Bagossy László, Pelsőczy Réka, Rába Roland

Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné
Színház- és Filmművészeti Egyetem és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest koprodukciója
Színész osztály V. év
Osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter

Molnár Ferenc: A fehér felhő
Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, Kaposvár
Színész osztály III. év
Osztályvezető tanár: Vidnyánszky Attila

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek