2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Hajójával tankoljon a Dóm téren

Tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas az a hajótest, melyben a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának, a Leányvásárnak több jelenete is játszódik. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a hajó méreteihez képest mindössze huszonnégy méter mély színpadon. Az első felvonásban „beúszik” a színre, ekkor a külsejét láthatjuk, a másodikban már a belseje látszódik, az előadás végén pedig „kiúszik” a színpadról.

Érdekesség, hogy a hajóbelső a legendás Szőke Tisza békebeli dizájnjára emlékeztet majd. A gesztus a helyi közönségnek várhatóan rendkívül kedves lesz, és nosztalgikus emlékeket ébreszt majd bennük, miközben az operett dallamai, így a Gilolo vagy a Kettecskén andalítják őket a csillagfényes nyári éjszakában. Mindebben a két világháború közt készült, eredeti fényképek lesznek a kivitelező segítségére.

Gothár Péter rendező – aki egyben a díszlet tervezője is – az eredetileg western-környezetben játszódó darab cselekményét szerzőtársaival, Varró Dániellel és Vinnai Andrással egy egzotikus szigetre ültette át. Az operettjátszás megújítása már évek óta szándék a Szabadtérin, a Leányvásár dramaturgiai változása is e törekvésnek a része. A frissített szövegkönyv szerint ezen a szigeten élnek a kövérek, akik a hajóval látogatóba érkező soványakkal kerülnek életvezetési összetűzésekbe, melyből természetesen szerelmi bonyodalmak is támadnak.

Az óriáshajó mellett a díszlet érdekessége még a hat darab, egyenként kilenc méter magas világítótorony, illetve egy benzinkút. A soványak ez utóbbi miatt kénytelenek kikötni a szigeten, hiszen tengeri utazásuk közben kifogy az üzemanyag a hajójukból.

A július 5-ei bemutató után július 6-án és 7-én is színre kerülő produkcióban a főszerepet Nagy Ervin játssza, olyan partnerek mellett, mint Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes, Keresztes Tamás, Bordás Barbara, Kiss Diána Magdolna és Kocsis Gergő.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek