2022. 08. 13. szombat

Ipoly
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Gó, avagy a keleti világ tanítása a nyugatiak számára

Gó, avagy a keleti világ tanítása a nyugatiak számára

A bécsi gó klubban járt “A Kolostor Őre” meditációs blogger a napokban, és a témával kapcsolatban meg is osztott néhány érdekes információt az olvasókkal.

“A gó játék az egyszerűsége és a minimalizmusa miatt lenyűgöző, komplex, és kihívásokkal teli.” – mondta el szerkesztőségi kérdésünkre a blogger.

Ez a több ezer éves, stratégiai táblás játék a távol-keletről származik, és ma már meghódította az egész világot. Nagyszerűen fejleszti a taktikai és a stratégiai gondolkodást, a komplex feladatok megoldását, és egyfajta harmóniára találást.

A blogger elmondása szerint:

“A nyugati világban is egyre inkább igény van egyfajta minimalizmusra, amely megmutatkozik pl. az építészetben, játékokban, mozgáskultúrában, életformában. Steve Jobs is erre építette a termékeit, látható nyomai vannak az építészetben, művészetekben és sokfelé. A modern világ összetettsége és bonyolultsága egyre inkább megkívánja az embertől hogy, néha letisztítsa a dolgokat. Azaz, egyszerűvé és átláthatóvá, nyugodttá és csöndessé tegye. Ez könnyűnek tűnik, de ha az ember elkezdi, akkor érezheti milyen hatalmas kihívás is ez.

Leonardo Da Vinci-hez társítanak egy mondást: “Az egyszerűség, a kifinomultság legvégső formája.” Ezt a kifinomultságot az egyre összetettebb és bonyolultabb nyugati világ emberei megtanulhatják a keleti hagyományokból. Ott a letisztultságnak és a minimalizmusnak nagy történelme van. Elég ha csak a Taoizmusra gondolunk, a kis bonsai fákra, a haiku versekre, a Tai-chi mozgáskultúrára, vagy épp a meditációs technikákra. Mind ezt szolgálják, hogy az ember kifinomultabbá váljon. És ez a kifinomultság vezet el minket egy teljesebb, békésebb, sikeresebb élethez. Talán ez a cél össze is egyeztethető a nyugati világ, modern stratégák céljaival is. De számunkra, hétköznapi emberek számára is sokat adhatnak. Ezért érdemes alkalomadtán leülni egy gó tábla elé, és átgondolni a dolgainkat.”


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek