2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Geofil-díj

A Geofil-díjat F. Tóth Géza geológus javaslatára a Magyar Állami Földtani Intézet főigazgatója, Dr. Kordos László alapította 2010-ben azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence földtani értékeinek felismerésében meghatározó tevékenységet végzett szakemberek munkáját elismerjék. A Földet ábrázoló és a Szeleta barlangból előkerült kovakőeszköz másolatával díszített és a kitüntetett nevét feltüntető, porcelánból készített díj Radics Mária keramikusművész alkotása.  A kőeszközt Dr. Lengyel György régész, a Miskolci Egyetem oktatója készítette. Az oklevelet Országh Gábor iparművész tervezte és készítette, merített papírja a Diósgyőri Papírgyár egyedi terméke.
A Geofil-díjban 2010-ben Hernyák Gábor geológus (a Rudapithecus Hungaricis kutatása ),
2011-ben Mata Tibor bányamérnök (a bükkábrányi 7,5 millió éves mocsárciprusok múzeumba juttatása),
2012-ben Mátyás Ernő geológus, a mádi Geoproduct Kft. alapítója,
2013-ban Frisnyák Sándor geográfus professzor kapta a Kárpát-medence történeti földrajza tudományos kutatása terén elért eredményekért.
A 2014-es év díjazottja Dr. Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgató helyettese, aki a miskolci természettudományos muzeológia támogatása terén szerzett érdemeket.
A díjat a Miskolc Város napján rendezett ünnepségek keretében adják át.

  Geofil Konferencia: A Geofil-díj átadásához minden évben kapcsolódik egy tudományos konferencia, amely a miskolci és az észak-magyarországi régió újabb földtani kutatásait mutatja be, valamint ápolja Pávai Vajna Ferenc emlékét. A 2014-es Geofil Konferenciának a Herman Ottó Múzeum újonnan megnyílt földtörténeti és természetrajzi kiállító és tárhelye, a Pannon-tenger Múzeum ad otthont. Szó lesz a Miskolc környéki melegvíz-fúrások eredményeiről, a Tokaj-hegység ásvány-, és gyógyvíz beszerzési lehetőségeiről, valamint a Miskolci Egyetemen folyó újabb földtani kutatásokról. A konferencia programját Dr. Pusztai Tamás ismerteti.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek