2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Fényevők

A Ragyogás alighanem King életművének (egyik) legkiemelkedőbb, és biztos, hogy az egyik legismertebb alkotása. Most pedig több évtized után az Álom doktornak köszönhetően ismét visszatérhetünk a már megismert szereplőkhöz, ám ezúttal másokra vetül a reflektorfény. Ráadásul rögtön háromra – így rendesen kapkodhatjuk is a fejünket, ha lépést akarunk tartani a történet folyásával, miután beindultak az események. Igazi hullámvasút-jellegű élményre készülhetünk. Márpedig ki ne szeretné a vidámparkot?

A napjainkban játszódó történet (mely felveszi a Ragyogás fonalát) középpontjában a mostanra középkorú Dan Torrancce és a különleges képességű tizenkét éves, Abra Stone nevű lány állnak, akik sorsa összefonódik: előbbinek meg kell mentenie utóbbit egy paranormális törzs karmai közül. A Hotel lakóitól megkísértve, ahol gyerekkorában egy horrorisztikus évet eltöltött, Dan évtizedek óta sodródik, miközben elkeseredetten próbál megszabadulni a kétségbeeséstől, az alkoholizmustól és erőszaktól, melyeket édesapja hagyott rá hagyatékul.

Végül New Hampshire-ben telepedik le, ahol csatlakozik egy anonim alkoholista közösséghez. Valamint állást vállal egy hospice-ban, ahol a maradék „ragyogásával” képes haldoklók szenvedéseit enyhíteni. Egy látnoki képességű macskával az oldalán, így válik az Álom doktorrá.

Mindeközben az amerikai országutat járja az Igaz Kötés nevű társaság, ellátás-élelem után kutatva. Ártalmatlannak tűnnek – de ahogyan Dan tudja, s Abra pedig majd felfedezi, ők kvázi-halhatatlanok, akiket a „ragyogók” termelte „gőz” éltet, miközben szépen-lassan halálra kínozzák őket. Aztán egyszer találkozik Abrával, akinek látványos ajándéka – a valaha legragyogóbb ragyogás – újra fellobbantja Dan démonait, és megidézi őt, hogy a lány lelkéért és túlélésért küzdjön.

Annak ellenére, hogy a horror műfajáról van szó, nagyon is bővelkedik mondanivalóval az Álom doktor. A múlt árnyaival – avagy démonaival – való szembenézés, a jó és rossz örökös harca. Egyszóval a küzdelem jelen van életünkben, minden szinten, kívül-belül. Kicsit olyan benyomást kelt, hogy az emberi (lelki) tartalmakat eltorzítja-felnagyítja, illetve rájuk erősít King a nyomasztó, véres, horrorisztikus elemekkel, még félelmesebbé téve az elme tudattalan tartományát.

Az ismerős szereplőkön kívül természetesen vannak új jövevények is; a karakterek kidolgozottak, különálló egyéniségek, a nehézségeikkel-gondjaikkal pedig nagyon is emberiek. A cselekmény, ahogyan azt már megszokhattuk, gyors léptékű, van íve, s gyakorlatilag nincsenek üres járatok. Összességében tehát az Álom doktor története és stílusa méltán illik a világszerte népszerű King-életműbe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek