2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Felavatták Pál István emléktábláját

Emléktáblát avattak a Damjanich János Általános Iskolában Pál István egykori igazgató emlékére.

A rendezvényen dr. Zomborné Festő Boglárka igazgató mondott köszöntőt, majd dr. Gémesi György polgármester emlékezett városunk neves pedagógusára, akit ma is nagy tisztelettel emlegetnek egykori tanítványai.
Pál István 1920-ban született Búcson (ma Szlovákia). Alapfokú tanulmányait szülőfalujában végezte, majd a komáromi Bencés Gimnáziumban folytatta. Tanítói diplomáját 1940-ben kapta meg a kormáromi Református Koedukált Tanítóképző Intézetben.
A II. világháborúban a Don-kanyarnál harcolt, ahonnan 1943-ban tért haza. Nagypeszeken (ma Szlovákia) kezdett tanítani, ám a háború után a csehszlovák állam bezáratta a magyar iskolákat, s a többi pedagógussal együtt őt is elbocsátották.
1946-ban Magyarországra szökött, s a következő év őszétől a gödöllői Református Iskolában kezdett tanítani. 1949 és 1950 között a Fácánosi Iskolában tanított, majd az intézmény megszüntével és az iskolák államosítása után áthelyezték Máriabesnyőre, az akkor még Máriabesnyői Általános Iskola nevet viselő intézménybe. Három évig igazgatóhelyettesként dolgozott, majd 1953-tól huszonnyolc éven át, nyugdíjba vonulásáig igazgatóként irányította az iskolát.

Az emléktáblát Gémesi György, valamint az egykori igazgató fia, Pál Gábor leplezték le.
A rendezvényen az iskola diákjai, valamint Barcza Zsolt, a Csík Zenekar cimbalmosa, tangóharmonikása és Dulai Zoltán prímás, a Duna Művészegyüttes zenei vezetője adtak ünnepi műsort.

Az eseményhez kapcsolódóan az iskolában kiállítást rendeztek azokból a fotókból és tárgyi emlékekből, amelyek Pál István igazgató idejéből maradtak az utókorra.
Az emléktábla állítását Pál Gábor és testvére Katalin kezdeményezték.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek