2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

ezért nem járnak operába a fiatalok

Kevés fiatalnak adatik meg a lehetőség ma Magyarországon, hogy elit kultúrához tartozó eseményen vegyen részt, így nem csoda, ha nehezen értik és szeretik meg a műfajt.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program célja, hogy az elmaradott régiókban élő gyermekek is eljuthassanak ilyen előadásokra, mivel ezek nagyban fejlesztik a gyermekek kreativitását,  hozzájárulnak lelki fejlődésükhöz, és így növelhetik esélyeiket felnőttkorukra.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program és a Magyar Állami Operaház közreműködésének köszönhetően 50 tanuló vehetett részt vasárnap a Jancsi és Juliska című meseoperán. Ők azon kiváltságos fiatalok közé tartoznak, akik már jártak operában, hiszen a legfrissebb hazai felmérések  szerint a 15-29 éves korosztály 91 százaléka sosem volt még opera, operett vagy balett előadáson. A fiatalok különböző csoportjaiban nagyon eltérőek a kultúrához való hozzáférés lehetőségei, mivel a minőségi kulturális kínálat az ország néhány nagyobb városába frekventálódik. A vidéki településeken, a nagyvárosoktól messze élő fiatalok lehetőségei ezért korlátozottak. Amit pedig nem ismerünk, azt szeretni sem tudjuk.

„A hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek nagyon ritkán vagy akár soha nem jutnak el kulturális előadásokra. A K&H a hátrányos helyzetűekért programunk előadóművészeti eseményeinek segítségével szeretnénk ezekkel a gyermekekkel is megismertetni a kultúra sokszínű világát, amely bővíti ismereteiket, pozitívan hat szellemi és lelki fejlődésükre, kreativitásuk, fantáziájuk élénkülésére. Mivel a fiatalabb generáció hétköznapjaiba nem épülnek be az opera, operett vagy balett előadások, fontosnak tartjuk, hogy ilyen különleges színdarabok látogatásában is segíteni tudjuk őket, mert hisszük, hogy minden minőségi élmény növeli esélyüket egy boldogabb, teljesebb felnőttkorra” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„Bár az Opera mint intézmény és műfaj első pillantásra a magas művészet elefántcsonttornyának tűnhet, a dalszínházi forma a fiatalok számára is érvényes üzenetet és valódi élményt hordozhat. Éppen ezért számos olyan kezdeményezést hoztunk létre, amely kifejezetten a fiatal korosztályt célozza meg” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. „A középiskolások számára indított OperaKaland elnevezésű színházi oktatási programunkban eddig az ország minden pontjáról csaknem 175 ezer diák vett részt, és láthatott megfelelő szakmai felkészítés mellett olyan könnyen befogadható előadásokat, mint a Szöktetés a szerájból, a West Side Story vagy a Bohémélet 2.0. Folyamatosan nagy az érdeklődés a Háry János és A varázsfuvola iránt is, utóbbiból az óvodások számára Parázsfuvolácska címen készült zenés daljáték. Az Útravaló CD pedig a felnövekvő nemzedék minden tagja számára megteremti a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerüljön az opera műfajával. Beavató programjainknak, az elmúlt évek friss szemléletű rendezéseinek, az aktív közösségi média jelenlétnek és nem utolsó sorban a Facebookon futó karzatjátékának eredményeként a hagyományos előadásokat is egyre nagyobb számban látogatják a kíváncsi fiatalok” – részletezte az izgalmasabbnál izgalmasabb programokat Ókovács Szilveszter.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek