2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Erdélyből a nyertes!

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (X.) Pálinka- és Párlatversenyre a tavalyi 1739 mintaszám után az idén több mint 2000 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ciprusról. Közép-Kelet Európában ennél nagyobb mintaszámú verseny még nem volt a pálinkaversenyek történetében. A verseny abszolút győztese a Potio Nobilis lett Sepsiszentgyörgyből.

Évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is. Korábbi években Szlovákia, Románia, Lengyelország, Ausztria, Kína, Ukrajna, Németországból, Törökország volt az az ország, ahonnan érkeztek minták, az idén ez kiegészült Ciprussal. A Quintessence Pálinkaverseny díjazottjaként szerepelni rangot és szakmai elismerését jelent nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében.

A nevezett pálinkák és párlatok 296 nevezőtől, 164 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 13‒15-én került sor Ongán. A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 291 (14,5%), ezüst oklevelet 485 (24,2%), míg bronz oklevelet 516 (28,5%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 28 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 47 kategória győztes minta volt. A 2006 nevezett és lebírált mintából 401 volt a kereskedelmi tételek száma, 738 a bérfőzők és 867 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A nagyaranyérmes, champion pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 26-án 18.00 órától, Lillafüreden, a Palotaszállóban választották ki a közönségdíjas pálinkát. Ekkor tartották a kereskedelemben kapható pálinkák, míg január 25-én a magán és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetését. Ez utóbbira is Lillafüreden került sor, ahol kiderült, kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a 2006 minta abszolút legjobbja. A rendezvényt mindkét nap nagyszabású gála és pálinkabál zárta színvonalas műsorokkal, tűzijátékkal, szülinapi tortával stb.

Nagydíjasok, győztesek:

– „QUINTESSENCE – 2019 legjobb kereskedelmi főzdéje”, egyben az egész verseny győztese: Potio Nobilis – Sanct Georgius.

– „QUINTESSENCE – 2019 legjobb pálinkája”: Sáppusztai Pálinkafőzde Classic kajszibarack pálinkája.

– A „QUINTESSENCE – 2019 közönségdíjas pálinkája”: a Gong Pálinkaház Fuji almája.

– „QUINTESSENCE – 2019 legjobb bérfőzdéje”: a Mámor Pálinkaház (Felsőzsolcáról).

– „Quintessence Pálinkaverseny – 2019 legjobb magánfőzője”: Szőke Bálint.

– „Quintessence Pálinkaverseny – 2019 legjobb bérfőzetője”: Pucsok Sándor.

– „Quintessence Pálinkaverseny – 2019 legjobb magán és bérfőzetet pálinkája”: Pucsok Sándor Starking almája.

–          Takács László verseny ig. –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…