2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Elstartolt a Városmajori Színházi Szemle

A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén nyáron is megrendezik a tavaly nagy sikerrel debütált Színházi Szemlét, melyben a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásai mutatkoznak be. Idén öt vidéki és két határon túli színház produkciója kapott meghívást a szórakoztatás fogalmát a lehető legtágabban értelmező programba, amely a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadásával vette kezdetét.

A Városmajori Színházi Szemlét a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseményeként szervezik meg minden évben a nyári színházi szezon kezdetén. Bán Teodóra fesztiváligazgató ajánlása szerint a „fesztivál a fesztiválban” programsorozattal a budapesti nézőknek kívánnak kedvezni. „Olyan előadásokat gyűjtöttünk csokorba, melyek az évad legjobbjai. A könnyedebb nyáresti színházba járási igényeknek megfelelő, ám tartalmas szórakozást kínálunk a műfaji sokszínűség jegyében.”

Az idei programot felkért szakemberek: Karsai György egyetemi tanár, Pécsi Júlia producer és Nagyszentpéteri Miklós táncos válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából. Ismert klasszikusok és kortárs feldolgozások egyaránt szerepelnek a programban. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a Mágnás Miska kortárs átiratával érkezik, az Újvidéki Színház a Poszton is bemutatott Opera ultimát hozza magával, a kaposvári Csiky Gergely Színház a Hippolyt, a lakáj zenés változatát mutatja be, Temesvárról Pintér Béla legnépszerűbb darabja, a Parasztopera jön vendégségbe, míg a Pécsi Nemzeti Színház 39 lépcsőfok címmel egy Hitchcock-thrillert mutat be. Végül a Veszprémi Petőfi Színház Adáshibája zárja a szemlét.

Az előadásokban olyan nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség, mint Szőcs Artúr, Kocsis Pál, Hüse Csaba, Lovas Rozi, Köles Ferenc, Darabont Mikold, Oberfrank Pál, Elor Emina, Balázs Áron, Éder Enikő, Tokai Andrea, Esztergályos Cecília. Az előadások rendezői Rusznyák Gábor, Czukor Balázs, Kokan Mladenović, Guelmino Sándor, Szikszai Rémusz, Horgas Ádám és Tordy Géza.

A versenyprogramba bekerült hét előadást szakmai és közönségzsűri kíséri figyelemmel, akik több kategóriában adnak díjat. A szakmai zsűri tagjai: Keszthelyi Kinga dramaturg, Szalay Marianna színművész és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója. A nézők a színház honlapján szavazhatnak a legjobb előadásra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek