2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Ellopott életünk

A napokban zárult a kormány által 2015-ben meghirdetett, a Szovjetunióba hét évtizeddel ezelőtt elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékét megőrző országos program. Kiállítások, konferenciák, filmek és könyvek sora eleveníti fel a hosszú időn át elhallgatott egykori eseményeket.

A miskolci Herendi 2004 Kiadó gondozásában és Némethi Lajos szerkesztésében látott napvilágot dr. Borsodi Gyula egykori rádiós újságíró visszaemlékezése, Ellopott életünk címmel. Dr. Borsodi Gyula (eredetileg: Pléh Gyula; 1925-1992), újságíró, rádióriporter, tanár és agrárszakember, az érettségijét követően, a MOKAN Komité „közbenjárására”, került szovjet fogságba, 1945-ben. Három év – donyeci szénbányában töltött – raboskodás után térhetett haza a lágerből. Hazatérése után az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tanult, bölcsészdiplomát szerzett, majd később ledoktorált.
Ezt követően a Magyar Távirati iroda munkatársa, majd az Észak-Magyarország c. napilap újságírója, illetve a Magyar Rádió Miskolci Körzeti Stúdiójának munkatársa lett. Szakmai felkészültsége révén az országos hírű Földes Gimnázium esti tagozatán tanított. Olthatatlan természetszeretete, állatszeretete „ösztönzésére” elvégezte a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola állattenyésztő üzemmérnöki szakát is. Nyugdíjasként, élete utolsó két évében gazdálkodással, állattenyésztéssel foglalkozott. Literátorként a Kohó c. lap, illetve a Borsodi Szemle szerkesztőbizottságának tagja volt. Ebben az írásában és verseiben egy nagy műveltségű, a megpróbáltatások ellenére jó humorú ember szép vallomását olvashatjuk a természetről, az emberről, a hitről, a hazáról és a szűkebb pátriáról. Borsodi Gyula a rendszerváltás után, halála előtt egy évvel,1991 májusában gépírással vetette papírra egykori elhurcoltatásának és megpróbáltatásainak történetét. Az írás leghitelesebb „lektora” a szerző lágerbeli sorstársa – Pusztai Margitka – későbbi felesége, három gyermekének édesanyja volt.

Fotónkon: a szerző lánya, Tokár Györgyné Borsodi Ilona, a kötettel (jpg) /magánarchívum/

A megjelenést támogatták:


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek