2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Elindult a felnőttek képességeit vizsgáló PIAAC-felmérés Miskolcon

Elindult a felnőttek képességeit vizsgáló PIAAC-felmérés Miskolcon

A felnőttek képességeit felmérő eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás indult Magyarországon 2017. szeptember 1-jén. A felmérés a 16 és 65 év közötti népesség mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit, azaz szövegértési, elemi olvasási, matematikai és informatikai problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását vizsgálja.
A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) olyan alapvető készségeket vizsgál, amelyek nélkülözhetetlenek az egyén számára a 21. századi társadalmak életében való részvételhez, a hétköznapi és munkahelyi kihívások sikeres teljesítéséhez. Ezek az alapkészségek – vagyis az olvasási készség, a hétköznapi számolási készség és a technológiai alapú problémamegoldás – azért lényegesek, mert más, magasabb szintű képességek elsajátításának alapjait jelentik. A kapott adatok alapján feltérképezhetőek a felnőttek képességeit és készségeit befolyásoló tényezők.
A nemzetközi felmérés 2008-ban indult, és az elmúlt években 33 országban zajlott le sikeresen. Magyarország 2016-ban – a felmérés harmadik hullámában – csatlakozott a programhoz. A hazai felmérés 2017. szeptember 1-jén kezdődött és 8 hónapon át tart. Az adatgyűjtés során összesen 6000, tudományosan megalapozott statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott, magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják. A felmérés egy számítógépen kitöltött háttérkérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll.
PIAAC-felmérés Miskolcon
A Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program (PIAAC) keretében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Miskolcon is önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételt hajt végre. A kiválasztott személyeket a KSH megbízásából a Statek Kft. fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezőbiztosai a bejelentett állandó lakcímükön keresik fel.
Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes. A felmérésben való közreműködés azonban fontos, mert a kiválasztás statisztikai módszeréből adódóan minden egyes személy, aki bekerült a mintába, hozzá hasonló emberek több ezer fős csoportját képviseli. Lényeges szempont, hogy a felnőtt lakosság egésze képviselve legyen a mérésben, függetlenül attól, hogy jelenleg mi a munkaerőpiaci helyzete (dolgozik, munkanélküli, nyugdíjas), illetve hogy mennyi ideig és mikor vett részt utoljára oktatásban. A közreműködők így hozzájárul, hogy minél pontosabb kép rajzolódhasson ki Magyarország felnőtt lakosságának képességeiről.
A felmérésben résztvevők adatait az adatvédelmi szabályoknak megfelelően, az azonosítást lehetetlenné tévő módon kezelik, és az információs önrendelkezési jogról rendelkező 2011. évi CXII. törvény előírásainak megfelelően járnak el.
A PIAAC-felméréssel és az adatgyűjtéssel kapcsolatban további felvilágosítás kérhető a 06 (80) 200-766 telefonszámon (H–Cs 8:00–16:30, P 8:00–14:00 óra között), vagy a piaac@ksh.hu e-mail címen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek