2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Életnagyságú szobrot kap Budapesten a bitcoin alapítója

Életnagyságú szobrot kap Budapesten a bitcoin alapítója

Az első látványtervek a magyar Satoshi-szoborról

Magyarországon készül a világ első olyan szobra, ami a bitcoin alapítójának állít emléket. A kriptovaluta ismeretlen atyjának bronzszobra a budapesti Graphisoft Parkban kap helyet, a létrejöttét segítő közösség már az első látványterveket is megosztotta. Az absztrakt műalkotás részben közösségi finanszírozásból épül, a híre már terjed a külföldi médiában is.

 


Ki az a Satoshi Nakamoto, és miért állítanak neki szobrot Magyarországon? Györfi András, a szobor ötletgazdája szerint az ismeretlen hős új fejezetet nyitott az internet történetében: “Önmagában már az is nagy dolog, hogy új, digitális pénzeszközök születtek, de ami valóban jobbá teszi a világot, az a bitcoin mögött álló blokkánc-technológia. Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki” – mondja.

A bitcoin és a mögötte álló blokklánc-technológia legfőbb erőssége, hogy egy harmadik fél, például bank bevonása nélkül teszi lehetővé az értékek továbbítását a világ bármely pontjai közt.

Az online fizetőeszköz megalkotója a rejtélyes Satoshi Nakamoto, akinek valójában nem ez az igazi neve: soha nem mutatta meg az arcát, azt sem lehet tudni, férfi-e vagy nő. A szobor állítói szerint azonban nem is az ő személye a lényeg. A legfontosabb maga a blokklánc-technológia, ami számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célbajuttatásáig.

Ha ránézünk, a saját arcunkat látjuk

A szobor hírét már korábban nyilvánosságra hozták, most viszont azt is megtudhattuk, hogy néz ki és hol található majd a műalkotás.

A megrendelők sok szobrász munkáit tanulmányozták, mivel egy absztrakt alkotásról van szó, amit létrehozni nehéz művészi feladat. Így esett a választásuk Gergely Rékára és Gilly Tamásra, akik április óta dolgoznak, néhány héten belül el is készülnek a szoborral. Az alkotók most közzétették a Gergely Réka által készített látványtervet is.

Maga a bronzból készült mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol majd, ezzel utalva az ismeretlen alkotóra és az “internet népére” is. Az alak arca bronz-alumínium ötvözetből készül, amit az alkotók erősen felpolíroznak majd, hogy tükröződjön:

“Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne” – mondja Györfi.

Satoshi szobra a Grafisoft parkban, zöld környezetben kap majd helyet, ahová bárki szabadon ellátogathat és megnézheti egy kellemes sétával egybekötve.

Már most bekerült a nemzetközi hírekbe

A nonprofit alapon épülő szobrot a hazai kriptoközösség legfontosabb tagjai finanszírozták: a Györfi András által szerkesztett Kripto Akadémia mellett a MrCoin kriptopénzváltó két tagja, Debreczeni Raskó Gabriella és Debreczeni Barnabás, valamint Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia szervezője és Kalocsai Kornél, a Blockchain Hungary szakmai szövetség alapítója is csatlakozott.

Az összefogást egy közösségi finanszírozási kampány tette teljessé, ennek során még további 27 szervezet és magánszemély járult hozzá a szobor felépüléséhez. Az így gyűjtött mintegy 3,1 millió forintból még egy nemzetközi imázsfilm is létrejöhet – igaz, a média már korábban felkapta a témát. A magyar szoborról cikkezett az entrepreneur.com, a Fox News és számos szakmai oldal is.

“Rengeteg a médiamegjelenésünk, aminek nagyon örülünk. Fontos számunkra, hogy a szobor igazi magyar siker legyen, ami az ország imázsát is alakítja” – teszi hozzá Györfi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…